Hnilé plody radšej vyhoďme
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA A nekompromisne. Rovnako kusy ovocia alebo zeleniny, na ktorých sa vytvorila pleseň. Šetrenie v tomto prípade nie je namieste. Pretože tak môžeme ohroziť zdravie svoje i svojich blízkych.
Plesne, ktoré sa vytvárajú na nesprávne uskladnených potravinách, obsahujú nebezpečné mykotoxíny, ktoré majú rakovinotvorné účinky na organizmus. Tento druh toxínov poškodzujú dôležité vnútorné orgány ako pečeň, pľúca, obličky a slezinu.
Problémy môžu spôsobiť hlavne tým, ktorí majú oslabenú alebo nevyvinutú imunitou – starším ľuďom, ale aj chronicky chorým pacientom, malým deťom a tiež ľuďom, ktorí prekonali zápal pečene. Obzvlášť nebezpečné sú aflatoxíny. Radia sa medzi karcinogény, ktorých účinok sa môže po niekoľkých rokoch prejaviť nádorovým ochorením. Ukrývajú ich aj plesne, ktoré sa vytvárajú na povrchu chleba a pečiva. Mykotoxíny môžu obsahovať aj zle uskladnené a preto znehodnotené kešu oriešky, arašidy, para orechy, kakaové bôby, ovsené vločky, mäkké syry, obilniny či strukoviny. Aj džemu s plesnivou vrstvou navrchu sa rýchlo zbavme, zbytočné je znovu ho prevariť.
Z jablkovej šťavy otrava?
Nepodceňujme ani menšie hnedé škvrny na plodoch ovocia alebo zeleniny. Sú dostatočným dôkazom prítomnosti toxínov. Preto je hazardom aj zužitkovávanie popadaných a čiastočne hnilých plodov ovocia na prípravu muštov. Ak sa pleseň nachádza napríklad v jablku (nepomôže ani vyrezanie znehodnotených častí), budú jej zárodky a najmä nebezpečné toxíny prítomné aj v jablčnej šťave. Tým sa z nápoja zdraviu prospešného môže stať napokon rizikový. Najmä, ak sa pije častejšie.
Poznámka: Niektoré druhy potravín, ktoré majú pevnejší základ, však nie sú napriek čiastočnej hnilobe napadnuté celé. Napríklad tvrdý syr alebo mrkvu či inú koreňovú zeleninu môžeme pokojne skonzumovať, ak z nej z rezervou vyrežeme zasiahnutú časť.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com