Hodovanie s vôňou jabĺčok
HARMÓNIA - SVIATKY A TRADÍCIE Práve si užívame posedenie pri burčiaku, ktoré čoskoro vystrieda aróma pečených jabĺk. Tomuto tradičnému ovociu patrí druhá októbrová sobota. A nie náhodou. Okrem intenzity pestovania jabloní v našich klimatických podmienkach je hlavným dôvodom oslava tohto daru prírody, ktorý je zdrojom vitamínov a iných vzácnych látok. Nie náhodou odporúčajú odborníci skonzumovať denne aspoň jedno jablko.
Jablká plnili odjakživa komory našich predkov. Či už v podobe džemu, kompótu, vína alebo v sušenej forme. A koľko receptov, v ktorých dominovalo jabĺčko, sa kedysi navymýšľalo. K najobľúbenejším patrila a dodnes patrí asi štrúdľa a jablkové pité. To všetko nebude chýbať na jablkovom hodovaní na viacerých miestach bratislavského kraja, veď oblasť Malých Karpát je povestná dobrou úrodou jabĺk. Hody s ústrednou témou jablka sa v Bratislavskom kraji budú v tomto roku konať 5. októbra.
Iniciátorom a organizátorom Jablkového hodovania je Malokarpatské osvetové stredisko v Modre, kde sa zrodila myšlienka propagovať naše tradičné slovenské ovocie – jablko. V tento deň sa môžete naučiť všeličo o druhoch jabĺk, zasúťažiť si, vyrobiť si niečo pekné a najmä ochutnať rôzne tradičné jablkové špeciality, sadké i slané koláče. Nebudú chýbať atrakcie pre deti a záhradkári si budú môcť vybrať z ponuky ovocných stromčekov a náradia. Mnohí prídu hlavne na ochutnávku polievky z jabĺk či jablkovej šťavy ochutenej klinčekmi, muštov a jablčných kompótov.
Poznámka: Hody boli odjakživa lokálna slávnosť spojená s hostinou. Táto spoločenská udalosť bola v minulosti spojená väčšinou s vysviackou kostola, dnes symbolizuje skôr slávnostné poďakovanie za dobrú úrodu. Popri bohatej ponuke jedla i nápojov nechýbajú ani jarmočné atrakcie a kultúrny program, ktoré zabezpečujú miestne hudobné telesá.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com