Hrianky s pridanou hodnotou

30.03.2025

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    K rýchlemu pohosteniu patria aj hrianky, ktoré si môžeme pripraviť ako na večeru alebo ich ponúknuť hosťom k vínu či pivu.

Tento druh pokrmu sa dá vyčariť aj pri chabej ponuke chladničky tesne pred výplatou. Použiť môžeme aj starší chlieb alebo bagetu. Nakrájané plátky v rúre, v grile alebo v hriankovači najprv do chrumkava opečieme. Na vrch naložíme pokrájané paradajky, ktoré osolíme a okoreníme. Napokon pridáme plátok talianskej šunky prosciutto a kúsok mozzarelly, pokvapkáme extra olivovým olejom a môžeme podávať.

Pri troche fantázie

Pri zdobení sa dá aj experimentovať. Nakrájané plátky chleba (môže byť aj celozrnný) najprv opečieme v rúre alebo v hriankovači a potrieme tenkou vrstvou masla alebo pokvapkáme trochou oleja. Navrch uložíme tenší plátok jablka alebo avokáda, šunku a postrúhaný syr a ešte krátko zapečieme v rúre. Alternatívou môžu byť aj zvyšky jedla, napríklad kúsok pečeného kurčaťa alebo bravčového karé na hubách. Pridáme vajce – natvrdo uvarené alebo volské oko a plátok eidamu a po zapečení v rúre podávame teplé. Výborné sú aj kúsky grilovaného baklažánu, cukety alebo pečenej papriky, z ktorej sme odstránili šupku.

Poznámka: Tento druh pokrmu je vo svete známy pod názvom bruschetta. V Taliansku ide o základný druh teplého predjedla čiže plátky bieleho chleba opečené nad ohňom alebo dreveným uhlím. Nechýba na nich nikdy olej, cesnak, soľ, prípadne oregano a bazalka i kúsky paradajky. Potom sa ešte môžu pridávať ďalšie ingrediencie podľa vlastných chuťových preferencií.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com