Hrozno sa hodí na rýchle pohostenie

06.10.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Hrozno si v tomto ročnom období doprajeme radi a často. Niekomu postačí opláchnuť strapec a pochutnávať si na sladkých bobuliach. Tie sa však dajú konzumovať aj v kombinácii s inými potravinami.

K najobľúbenejším patrí zostava hrozna a syru. Ak k tejto dvojici pridáme olivy, práve sme sa priblížili k štýlu stravovania starých Grékov. A keď ešte pridáme na tanier pár kúskov bagety, máme na stole pravé francúzske raňajky. Vráťme sa však k základnému duetu.

K hroznu sú zo syrov najvhodnejšie tvrdé, napríklad čedar. Nakrájaný na plátky ho naaranžujme spolu s odtrhnutými bobuľkami hrozna a dajme si ho pri sledovaní filmu namiesto nezdravých slaných chipsov.

Výborný je aj rokfort, z ktorého si urobíme jednohubky. Na kocky tohto aromatického druhu syra uložíme väčšiu bobuľu a ešte polovicu vlašského orecha a všetko zafixujeme špáradlom. Tieto ingrediencie sú výborné aj na prípravu šalátu. Orechy však treba posekať na menšie kúsky a syr nahrubo nastrúhať.

Iný ovocný šalát vyžaduje dlhšiu prípravu. Potrebujeme väčšie bobule hrozna, ktoré rozpolíme a zbavíme kôstok, opražené lieskové orechy, na kocky nakrájaný syr (Gouda alebo Niva) a plátky jablkovej dužiny. Všetky ingrediencie premiešame a zalejeme marinádou s medu, z ovocného octu, soli, mletého čierneho korenia a oleja.

Ďalšia alternatíva je tiež zaujímavá. Do misky dáme na prúžky pokrájaný ľadový šalát, na plátky pokrájané paradajky a rozpolené bobule hrozna a napokon zamiešame šľahačku, ktorú sme ochutili korením, soľou, trochou cukru a citrónovou šťavou.

Máte chuť na teplú večeru? Ponúka sa hrianka s hroznom. Toastový alebo sendvičový chlieb opečieme v hriankovači, natrieme zmäknutou Nivou a navrch uložíme pár plátkov reďkovky a menšie bobule hrozna. Väčšie prerežeme na polovicu. Je to zároveň rýchle, chutné a ľahké pohostenie k vínu.

K jednoduchým, ale efektným inšpiráciám patrí hroznový špíz. Na drevenú alebo plastovú špajdľu napichujeme striedavo kúsok parenice alebo oštiepku a bobuľu tmavého či bieleho hrozna.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com