Hubám sa už darí
VARENIE - RADY Z KUCHYNE A hubárom tiež. Všetkých náruživých zberačov týchto lesných plodov potešila zmena počasia i výdatné dažde, ktoré vytvorili lepšie podmienky pre mohutnenie hubových kolónií. Potom býva bežnou situáciou, že rodiny sa z hory vracajú s košíkmi vrchovato naplnenými dubákmi, kuriatkami či plávkami.
Ak sa chystáte do lesa uloviť si svoju porciu húb, možno vám dobre padne pár základných odporúčaní, ktorými si uchránite svoje zdravie i kondíciu pozbieraných plodníc.
- Na lov sa vyzbrojte trpezlivosťou, kvalitnou terénnou obuvou, praktickým menším nožíkom a priestranným košíkom z prútia, ktorý je na transport húb najideálnejší. V žiadnom prípade ich neklaďte do igelitovej tašky alebo plastového vrecúška, huby sa môžu rýchlo spariť a vtedy sa aj v jedlých vytvárajú nebezpečné toxíny.
- Huby ukladajte do košíka opatrne, aby sa neznehodnotili a zásadne aspoň nahrubo očistené. Zeminy, listov, ihličia či machu ich zbavte hneď po vytiahnutí alebo odrezaní tesne pri zemi.
- Huby doma neumývajte, lebo majú schopnosť nasávať vodu, ale ich očistite štetcom, prípadne väčšie hlávky len mierne navlhčenou špongiou a časti príliš znečistené hlinou poodkrajujte.
- Čo najskôr ich spracujte. Buď na okamžitú konzumáciu alebo na uskladnenie. V prvom rade vyraďte huby červivé i napadnuté plesňou, ak ste to nezbadali už pri zbere. Malé oddeľte na zaváranie, väčšie pokrájajte na plátky a nechajte sušiť.
Poznámka: Huby môžeme okrem sušenia a zavárania v sladkokyslom, slanom alebo olejovom náleve aj krátko povarené zamraziť a dokonca zaúdiť. Najprv ich necháme prejsť varom v slanej vode a potom ich dáme do domácej údiarne. Takto spracované chutia najlepšie v šalátoch.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com