Jablká v karameli
01.01.2025
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Ak chystáme party pre malého oslávenca, môžeme skúsiť sladkú a zároveň zdravú pochúťku, s ktorou budeme žať určite slávu perfektného hostiteľa. Jablká v karameli ulahodia všetkým maškrtníkom a zároveň budú aj zdrojom vitamínov.
- Potrebujeme menšie zelené jablká, kryštálový cukor a maslo. Ako postupovať?
- V rajnici rozpustíme maslo a pridáme cukor. Kým sa nerozpustí, tak ho pomaly miešame, ale nesmieme ho nechať veľmi zhnednúť.
- Keď zmes začne karamelizovať, odstavíme ju rýchlo z ohňa. Správnu konzistenciu otestujeme jednoducho. Lyžičkou naberieme trochu karamelu a vlejeme ho do misky so studenou vodou. Ak stvrdne, môžeme pokračovať v ďalšej fáze prípravy.
- Do každého jablka zapichneme špajdľu a jablkom otáčame v karamelovej hmote tak, aby sa obalilo so všetkých strán. Potom ho necháme odkvapkať a ponoríme ho do studenej vody. Vrstva karamelu okamžite stvrdne. A jablkové lízadlo je hotové.
- Ak nám to nestačí, dolnú časť môžeme ponoriť do roztopenej čokolády, posypať posekanými orieškami a na papierovej utierke nechať stvrdnúť.
- Dá sa pripraviť aj karamelovo-čokoládovú alternatívu. V 100 ml vody necháme rozpustiť 200 g hnedého cukru a varíme ho pomaly tak dlho, kým neskaramelizuje. Potom ho odstavíme z ohňa a namočíme v ňom jabĺčka na špajdli, ktoré chvíľu podržíme nad rajnicou, aby odkvapkali, a napokon ich posypeme hoblinkami čokolády. Položené na alobale potretom trochou oleja necháme maškrtu vychladnúť a stvrdnúť.
TIP: Pre efektnejšie pohostenie môžeme urobiť aj jablká v červenom karameli. pomôžeme si červeným potravinovým farbivom, ktoré pridáme do skaramelizovaného tekutého cukru a na miernom ohni zmes ešte chvíľu miešame. Potom postupujeme rovnako ako v prípade hnedého karamelu.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.unsplash.com