Jablková saláma

09.11.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY    Jablková saláma je zimná sladká pochúťka, ktorej pre vysoký obsah jabĺk a orechov nechýbajú vitamíny.

Ingrediencie:

  • 210 kryštálového cukru
  • 100 ml vody 
  • 300 g jabĺk 
  • 50 g hrozienok 
  • 50 g mandlí 
  • 100 g mletých orechov 
  • mleté klinčeky
  •  mletá škorica 
  • citrónová kôra a šťava z pol citróna

Príprava:

Z cukru a vody uvaríme hustý sirup, pridáme postrúhané jablká a uvaríme hustú kašu. Potom pridáme hrozienka, olúpané posekané mandle, pomleté orechy, trochu mletej škorice a mletých klinčekov, citrónovú šťavu postrúhanú citrónovú kôru a všetko dobre premiešame. Napoly vychladnutú masu vyklopíme na dosku posypanú práškovým cukrom a vyformujeme z nej salámu, ktorú napokon ešte obalíme v cukre. Salámu necháme niekoľko dní schnúť a potom ju nakrájame na plátky.


redakcia Doma a Rada