Jemný a krehký fenikel

16.02.2025

VARENIE - POTRAVINY    Fenikel je lahodný druh zeleniny, ktorý dodáva jedlám jemne korenistú chuť, ale zároveň je bohatým zdrojom výživných látok a vitamínov.

Pôvod

Pochádza zo Stredomoria, kde zvykne rásť na kamenistých, suchých miestach. Je to krehká zelenina bielej až lipovo zelenej farby cibuľového vzhľadu. Má jemnú sladkastú chuť podobnej anízu. Dnes sa pestuje najmä v Španielsku, na juhu Francúzska i Talianska, v Grécku i na severe afrického kontinentu. Najobľúbenejší je sladký fenikel.

Prínos pre zdravie

Táto nadzemná hľuza sa ako liek používala už v období antiky, cenili si ju Egypťania i Rimania. V strednej Európe jej používanie šírili najmä sestry rádu benediktíniek, ktoré ho pestovali v kláštorných záhradách. Hľuzy sa podávajú pri nachladnutí a tráviacich problémoch, ale zvykne sa z nich získavať aj olej, ktorý zmierňuje koliku, žalúdočné kŕče a lieči kašeľ, uľahčuje vykašliavanie.

Feniklový čaj poznajú asi všetky mamičky batoliat. Malé deti zvyknú často trpieť bolesťami bruška a tento čaj dokáže zázraky. Uvoľňuje zastavené vetry, pomáha pri plynatosti a nadúvaní a celkovo zlepšuje trávenie. Svojimi účinkami navyše napodobuje ženský hormón estrogén, preto sa odporúča na konzumáciu ženám v klimaktériu, ktorým zmierňuje ťažkosti spojené s týmto obdobím života. A pre vysoký obsah draslíka by si ho mali dopriať všetci, ktorý majú problémy s vysokým krvným tlakom. Fenikel pomáha aj znižovať hladinu cholesterolu v krvi, pretože prítomná vláknina na seba viaže tuky a odpadové látky a pomáha ich odvádzať z tela. Pravidelná konzumácia feniklu je dobrou prevenciou pre rakovinou. Táto zelenina však nie je vhodná pre ľudí, ktorí trpia častými hnačkami.

Skladovanie

Fenikel je hľuza, vlastne zhluk prekladaných základní dužinatých listov, ktorá má guľatý alebo pretiahnutý tvar. Jeden zrelý kus zvykne vážiť 250 g i viac. Lepšie sú tie s hrubšími cibuľami. Pri kúpe treba dbať na sviežosť a žiarivú zelenú farbu vňate, hnedé sú znakom dlhého skladovania. Chybou sú tiež škvrny a hnedasté sfarbenie na ploche odrezanej časti. Staršie hľuzy strácajú chuťové vlastnosti, pretože sa v nich môžu vytvárať horkasté látky. Aj čerstvý treba čo najskôr zužitkovať. V chladničke vydrží dva dni, treba ho však zabaliť do vlhkej utierky.

Využitie v kuchyni

Surový fenikel sa často používa ako chuťovo zaujímavá ingrediencia do šalátov. Po rozkrájaní na plátky alebo kocky sa má pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Šaláty sa zvyknú vylepšovať i čerstvou pokrájanou vňaťou. Fenikel sa tiež využíva pri príprave smotanovej alebo citrónovej omáčky. Môže sa zapekať so syrom a šunkou, prípadne s cestovinou a pridávať k hydinovým a najmä rybacím jedlám. Výborne sa snúbi s chuťou citrónu, cesnaku a muškátového orieška. Fenikel je zaujímavý aj pre priaznivcov racionálnej výživy. Napriek tomu že výborne zasýti, má nízku kalorickú hodnotu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com