Jemný slivkový koláč
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Typický koláč neskorého leta. Nešetrite orechmi, škoricou a najmä cukrom, slivky môžu byť kyselkavé.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla alebo rastlinného tuku
- 100 g práškového cukru
- kôra z pol citróna
- 1 vajce
- štipka soli
- 750 g sliviek
- 50 g práškového cukru
- škorica
- 40 g orechov
- 1 vajce na potretie
Príprava:
Do múky posekáme maslo, pridáme preosiaty cukor, postrúhame citrónovú kôru, štipku soli a spolu s vajcom vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi pol hodiny odpočívať. Potom ho rozdelíme napoly, jednu polovicu rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a prenesieme na malý plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto poukladáme umyté a vykôstkované slivky šupkou smerom nadol, posypeme ich cukrom, mletou škoricou a posekanými orechmi a napokon prikryjeme druhou polovicou natenko vyvaľkaného cesta. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou a upečieme. Hotový posypeme práškovým cukrom a ešte teplý pokrájame.
redakcia Doma a Rada