Kačacina či husacina na tanieri
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Nikto si asi nedá ujsť jesenné hodovanie spojené s pečenou husacinkou či kačacinou. Aj keď tieto pochúťky nezaraďujeme pre vysoký obsahu tuku medzi najzdravšie jedlá, občas si podobné vybočenie dovoliť môžeme. Napokon, tieto druhy hydinového mäsa sú aj zdrojom užitočných látok.
Problémom býva, že tieto pokrmy sa konzumujú spolu s ďalšími výrobkami, ktoré tiež predstavujú vysokú kalorickú hodnotu, či už sú to knedle alebo lokše potierané masťou. No samotná hydina obsahuje aj vitamíny a minerály dôležité pre náš organizmus.
Husacina má vysokú výživovú hodnotu, patrí k mäsu, ktoré je kalorické a zasýti. 100 gramov predstavuje asi 340 kalórií. Treba však rozlišovať jednotlivé časti hydiny. Najkalorickejšie sú pečené husacie prsia (370 kcal), ale pečené stehno bez kože obsahuje iba 250 kalórií. Husacie mäso obsahuje síce veľa nasýtených tukov, ktoré likvidujú našu líniu, a je zdrojom cholesterolu, ktorý zase ničí cievny systém. Ale na druhej strane im nechýbajú zdraviu prospešné esenciálne kyseliny, draslík, vápnik, fosfor, vitamín A, vitamíny skupiny B a hlavne bielkoviny.
Kačacina je tiež dosť kalorická, vďaka 100 g dostaneme do organizmu 290 kcal. Nebezpečná je hladina cholesterolu – kačacie prsia obsahujú 120 mg a stehno 90 mg. Toto mäso je však výborným žriedlom kvalitných bielkovín, v 100 g sa ich nachádza až 18 g. Sú dôležité pre stavbu bunky a tým svaloviny. Kačacina okrem škodlivých nasýtených kyselín obsahuje i omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny dôležité pre zdravé srdce a tiež vitamíny A, E a K, vitamíny skupiny B, horčík, draslík, zinok, meď, vápnik a selén.
Kardiaci opatrne
Zdravý človek si môže dovoliť skonzumovať naraz asi 300 g pečenej husaciny či kačaciny, no pacienti s ochoreniami kardiovaskulárneho systému by mali zjesť len polovičnú dávku a navyše si naložiť na tanier len chudšie, menej mastné mäso a zásadne bez kože, aj keď do chrumkava vypečenej.
Hodí sa k nim ovocie
Pripraviť hus alebo kačku môžeme rôznym spôsobom. Použitím ovocných plodov alebo ovocných plniek dokážeme eliminovať množstvo tuku v hotovom pokrme. K husacine sa hodia citróny, marhule, slivky, broskyne a egreše, ku kačke zase jablká, čerešne a pomaranče.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com