Keď je húb ako po daždi
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Keď meteorológovia predpovedajú dážď, potešia všetkých vášnivých hubárov. Stačí, aby trochu zapršalo a vzápätí sa oteplilo, vtedy hubám sa vtedy darí obzvlášť. Húb je potom ako po daždi, hovorí jedno slovenské prirovnanie. Ale bohatý úlovok z lesa treba dobre naložiť. Ponúkame základné tipy pre tepelné spracovanie húb.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200006335-9b9dd9b9df/freepik_hub_po_dazdi_1.jpeg?ph=65bad9d253)
- Huby nikdy nekonzumujeme surové s výnimkou pestovaných šampiňónov.
- Je to ťažšie stráviteľná potravina, preto ich pripravujeme len na malom množstve oleja a huby nikdy nekombinujeme s tučnými druhmi mäsa. Ľudia s ťažkosťami tráviaceho systému by ich nemali jesť vôbec a vhodné nie sú ani pre malé deti.
- Majú výraznú typickú chuť, ktorú netreba prerážať množstvom korenia, aj so solením by sme mali byť opatrnejší. V každom prípade korenia i soľ pridávame až ku koncu varenia.
- Väčšie huby zužitkujeme na prípravu hlavných jedál (vyprážané, pečené alebo grilované, hubový guláš), menšie dáme do polievok, omáčok, plniek, rizota, krokiet i na spestrenie mäsových receptov alebo ich udusíme s vajíčkom.
- Na varenie nepoužívame nádoby s poškodeným smaltom, v takých huby sčernejú.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200006339-20b2220b24/freepik_hub_po_dazdi_2.jpeg?ph=65bad9d253)
- Po uvarení by sme pokrm z húb mali skonzumovať hneď, ohrievať zvyšky hubového jedla nie je z hľadiska zdravia dobré, huby vo všeobecnosti podliehajú rýchlejšie skaze. Vytvárajú sa v nich prírodné toxíny, ktoré spôsobujú tráviace ťažkosti. Podobné jedy sa tvoria aj pri zaparení surových húb, ak ich prenášame z lesa alebo z obchodu v igelitovom vrecúšku.
- K obľúbeným letným druhom húb patria smrečky alebo smrže, hríby, plávky, bedle, kuriatka a najmä dubáky, ktoré majú výraznú a charakteristickú orechovú arómu. Počas celého roka sú k dispozícii pestované šampiňóny a hliva ustricová.
Malá rada:
Pri dusení pokrájaných húb nedávajme na panvicu naraz veľké množstvo. Huby obsahujú veľa vody, ktorá sa vzápätí uvoľní a pri takom množstve sa nestihne vypariť, preto sa začnú huby v šťave príliš rýchlo dusiť. Ako to vyriešiť? Na rozpálenú panvicu dáme najprv menšiu časť pokrájaných húb a keď začnú hnednúť, pridáme ďalšiu várku. Podobne si môžeme pripraviť polotovar na prípravu polievok či iných receptov na zimné mesiace. Huby však v takom prípade dusíme bez cibule do polomäkka a nesolíme. Takto tepelne spracované ich môžeme zamraziť alebo zavárať, v druhom prípade ich treba aj sterilizovať.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com