Kešu ako zdravé pohostenie

10.11.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Zostali nám natural kešu po sviatkoch a na návštevu sa ohlásili priatelia? V tom prípade nás čaká príprava menšej hostiny. Jej súčasťou môžu byť slané pochúťky, ktoré padnú dobre k poháriku vína. Namiesto kalorických čipsov však ponúknime radšej ochutené orechy, ktoré okrem kulinárskeho zážitku poskytnú aj vitamíny a minerály.

Tento druh orechov je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, a hlavne železa a horčíka, ktorý pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení a posilňuje imunitný systém. Prítomné omega-3 a omega-6 polonenasýtené mastné kyseliny pôsobia priaznivo na hladinu cholesterolu v krvi. A kešu oriešky navyše uvoľňujú napätie a odbúravajú stres, čím zlepšujú náladu. A tú budeme pri priateľskom stretnutí určite potrebovať.

Ako pochúťku pripraviť?

Vylúčme radšej tuk, v prirodzenej podobe ho obsahujú samotné kešu oriešky. Preto sa žiadne vyprážanie vo vrstve oleja konať nebude. Najprv si v pár lyžiciach vody rozpustime morskú soľ (na 200 g orieškov potrebujeme asi 5 g). Na panvicu alebo plech vystlaný papierom na pečenie vysypme kešu oriešky, pofŕkajme ich slanou vodou a dobre premiešame. Kešu oriešky potom pri teplote 130°C nechajme v rúre sušiť asi 45 minút. Mali by postupne zružovieť. Ak sa nám nezdajú dosť chrumkavé, pridajme ešte 10 minút. A dobrotu môžeme naservírovať.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com