Kĺby

10.02.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA – ZDRAVÁ STRAVA PRE ORGÁNY    Kĺby zabezpečujú primeraný ohybnosť kostrového aparátu, plynulosť všetkých činností, či už chôdze alebo pracovných a športových aktivít.

Aby boli kĺby dostatočne ohybné a zvládli záťaž, ktorým sú aj pri vyšších fyzických výkonoch vystavené, nesmú im chýbať minerály ako selén, zinok, vápnik a horčík, vitamíny A, B6, C a E, ale i omega-6 či omega-3 mastné nenasýtené kyseliny. Kolagén zase zabezpečuje elasticitu chrupaviek i šliach a tým lepšiu ohybnosť kĺbov.

Vhodné potraviny:

  • rybí tuk, morské ryby
  • mlieko a mliečne výrobky
  • strukoviny
  • červená paprika, špenát, paradajky
  • pupalka, výťažok v tabletkách
  • ľanový a slnečnicový olej
  • čierne ríbezle, citrusové ovocie
  • huspenina, rôsol

Zlá voľba:

  • nedostatok zdravého pohybu, sedavý štýl života
  • nevhodné, príliš náročné cviky najmä v prípade človeka, ktorý nemá trénované telo
  • absencia mlieka i ostatných zdrojov dôležitých vitamínov vo výžive


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com