Kĺby
10.02.2024
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA – ZDRAVÁ STRAVA PRE ORGÁNY Kĺby zabezpečujú primeraný ohybnosť kostrového aparátu, plynulosť všetkých činností, či už chôdze alebo pracovných a športových aktivít.
Aby boli kĺby dostatočne ohybné a zvládli záťaž, ktorým sú aj pri vyšších fyzických výkonoch vystavené, nesmú im chýbať minerály ako selén, zinok, vápnik a horčík, vitamíny A, B6, C a E, ale i omega-6 či omega-3 mastné nenasýtené kyseliny. Kolagén zase zabezpečuje elasticitu chrupaviek i šliach a tým lepšiu ohybnosť kĺbov.
Vhodné potraviny:
- rybí tuk, morské ryby
- mlieko a mliečne výrobky
- strukoviny
- červená paprika, špenát, paradajky
- pupalka, výťažok v tabletkách
- ľanový a slnečnicový olej
- čierne ríbezle, citrusové ovocie
- huspenina, rôsol
Zlá voľba:
- nedostatok zdravého pohybu, sedavý štýl života
- nevhodné, príliš náročné cviky najmä v prípade človeka, ktorý nemá trénované telo
- absencia mlieka i ostatných zdrojov dôležitých vitamínov vo výžive
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com