Komu strukoviny nesvedčia

26.10.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Strukoviny sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, horčíka, draslíka, vápnika, zinku, medi vlákniny, vitamínu E a vitamínov skupiny B. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a tým sú dobrou voľbou v prevencii srdcovocievnych ochorení. Napriek nespornému prínosu sa niektorým ľuďom tento druh potraviny neodporúča konzumovať.

  • Nevýhodou strukovín je ťažšia stráviteľnosť, preto by sa jej mali vyhýbať všetci tí, ktorý majú slabší žalúdok. Problémom sú hlavne šupky, preto deťom ponúkame jedlá len so strukovinami, ktoré po uvarení pretrieme cez sito.
  • Nepríjemnou je tiež prítomnosť jedovatých lektínov, obzvlášť vo fazuli, ktoré spôsobujú hnačky a vracanie. Tieto účinky sa strácajú počas tepelnej úpravy.
  • Pre obsah purínov ich nemajú jesť pacienti s dnou, ktorým sa môže zhoršiť priebeh choroby i zintenzívniť bolesť na palcoch dolných končatín, a tiež ľudia, ktorí trpia pálením záhy.
  • Strukoviny sú nevhodnou potravín aj pre pacientov s cirhózou pečene, s peptickými vredmi a hepatitídou.
  • Pre komplikácie s plynatosťou sa neodporúča tieto druhy potravín konzumovať ani ľuďom s ochorením žlčníka či slinivky brušnej.
  • A vzdať by sa ich takmer úplne mali mamičky počas doby, keď dojčia, pretože by mohli mať bolesti bruška ich deti.

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com