Kuchtíme bez zvyškov

15.02.2025

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Plytvanie potravinami je problém, ktorý riešia aspoň občas asi všetky domácnosti. Možno potrebujeme trochu skúsenosti, aby sme sa vedeli časom správať aj v kuchyni ekonomicky. No pomôžu aj overené tipy, ktoré inšpirujú k hospodárnemu skladovaniu potravín i vareniu bez zbytočných zvyškov.

Zvyšky z trojobalu na rezne využijeme na prípravu rascovej polievky. Zavaríme do nej halušky z cestíčka pripraveného z vajíčka a hladkej múky s trochou vody.

Zostala nám polovica knedle od nedeľného obeda? Vystačí na rodinnú večeru. Stačí ju nakrájanú na kúsky opražiť trochu na oleji a potom pridať pár rozšľahaných vajec. Výborne chutí s hlávkovým šalátom.

Ak nám stačí len polovica cibule, čo sa stáva často, druhá nemusí hneď skončiť v koši. Treba ju však nechať v šupke a neodrezať konček. Zabalená vo fólii a uložená v chladničke vydrží takmer týždeň.

Zvyšky údeného mäsa alebo šunky sa dajú použiť na prípravu šunkových fliačkov alebo zapečených zemiakov, ktoré ku koncu prelejeme zmesou smotany, vajcia, trochy mlieka a vegety. Pri podávaní môžeme obe verzie posypať strúhaným syrom.

Vajcia vydržia dlhšie, ak ich pred uložením do chladničky pretrieme papierovou utierkou namočenou v oleji. Čerstvosť si zachovajú 3 až 4 týždne.

Pomarančová kôra dokáže byť užitočná. Kým skončí v koši, môžeme ju položiť na tanierik a ten na radiátor, v miestnosti sa rozptýli jemná citrusová vôňa. Môže byť však aj príjemnou prísadou do kúpeľa, ale len v primeranom množstve, aby nepodráždila pokožku. A výborná je aj kandizovaná, ktorú môžeme dávať do čaju alebo do koláčov. Recept je jednoduchý. Pomarančovú kôru dáme na 5 dní vylúhovať do vody, ktorú občas vymeníme za čistú. Potom ju scedíme, pokrájame a varíme vo vode c cukrom, kým sa tekutina nevyparí. Napokon pomarančovú kôru po vychladnutí posypeme ešte cukrom, premiešame a uložíme do uzatvárateľnej nádoby.

Zo zeleniny a mäsa, ktoré nám ostali z mäsového vývaru, urobíme na druhý deň chutné rizoto, do ktorého pridáme ešte kukuricu alebo hrášok. Alebo tieto ingrediencie zmiešame s trochou majonézy a s nastrúhaným jablkom a získame chutný šalát na večeru.

Ak máme v chladničke nie celkom čerstvé paradajky a papriky, urobme z nich šalát, do ktorého môžeme pridať aj zvyšky uvarenej cestoviny. Alebo zeleninu skombinujme s kúskami syra a natvrdo uvareným vajcom. Zmes spojíme dressingom z jogurtu, oleja, citrónovej šťavy a cesnaku.

Z nedojedenej tuniakovej konzervy si pripravme zmes na špagety. Bude dosť aj na tri porcie.

Starší chlieb sa dá využiť na viacero spôsobov. Nájdete ich v článku Starý chlieb nevyhadzujme.

Kuchárska kniha plná dobrých nápadov

Ak nám zostalo pár zemiakových placiek, ktoré už nie sú ako zohrievané tak chutné, dáme im druhú šancu. Nakrájame ich na menšie porcie a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom každý kúsok obložíme oravskou slaninou nakrájanou na rezančeky, pár kolieskami cibule alebo papriky, posypeme nahrubo nastrúhaným syrom a zapečieme. Môže to byť rovnako dobrá večera pre dvoch ako pohostenie pri priateľskom posedení pri víne.

Ak sa chcete inšpirovať aj inými zaujímavými nápadmi, nájdete ich v zaujímavej kuchárskej knihe Ani kúsok nazmar.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com