Kuchynské variácie na hrozienka

22.10.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Dôvody, prečo hrozienka konzumovať, sú zrozumiteľné. Sušené hroznové bobule možno nevyzerajú najvábnejšie, no scvrknuté plody vinnej revy netreba podceňovať. Obsahujú ovocný cukor, sodík, vitamíny, sacharidy, vlákninu, železo i vápnik a dokonca chránia organizmus pred vplyvom voľných radikálov a pred starnutím.

Na druhej strane sú však kalorické, 15 g hrozienok zodpovedá 2 kockám cukru. Preto sa neodporúča preháňať to s množstvom tejto sladkej a zdravej pochúťky. Postačí za hrsť denne. Jesť ich môžeme ako rýchly dezert, jednoducho si požuvať pár hrozienok. Ale pri troche fantázie chutia aj v kombinácii s nejakým pokrmom. Kde všade sa toto sušené ovocie uplatní?

  • ... v bábovke, biskupskom chlebíku alebo inom múčniku z piškótového cesta
  • ... v ťahanom ceste na štrúdľu s jablkami, orechmi alebo tvarohom
  • ... v kysnutom ceste na vianočku či sladké pečivo
  • ... v maslovom ceste na sušienky
  • ... vo vianočných medovníkoch a v perníku
  • ... v orechovej alebo ovocnej plnke na domáce koláče
  • ... v orechovo-medovo-čokoládovej zmesi na nepečený dezert – sladkú sviatočnú salámu alebo guľky
  • ... v tvarohovej náplni do palaciniek alebo buchiet
  • ... v zmesi kukuričných lupienkov alebo ovsených vločiek
  • ... v zmesi na domáce müsli
  • ... ako súčasť sladkých i sladkokyslých zaváranín z ovocia a zeleniny, napríklad čatní
  • ... ako posýpka na zmrzlinu či iný dezert, najlepšie z tvarohu
  • ... pri príprave zmesi na ryžový nákyp alebo žemľovku
  • ... na vylepšenie chuti teplého punču
  • ... na posypanie krupičnej či ryžovej kaše
  • ... na chuťové ozvláštnenie zemiakovej kaše a ovocného šalátu
  • ... v ryži s karí podľa indického receptu
  • ... v pokrmoch z tofu
  • ... v plnke do hydiny
  • ... na dochutenie šťavy duseného hovädzieho mäsa a diviny

Najlepšie chuťové kombinácie

Hrozienka chutia najviac v kombinácii so škoricou, medom, čokoládou, tvarohom, jablkami, orechmi. Do cesta sa často dávajú až potom, keď sa na pol hodiny namočia do rumu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com