Kukurica inšpiruje

06.08.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Teraz v lete zvykneme jedávať varenú kukuricu. Chvíľa varenia, trochu soli a večera je hotová. Kto túto zdravú potravinu obľubujeme, môže si z nej pripraviť aj iné druhy pokrmov. Tiež žiadne zložité receptúry.

Kukurica je naozaj chutná potravina, z ktorej si môžeme pripraviť rôzne jedlá. Najjednoduchšie je upiecť ju alebo ako polotovar využiť zrná, ktoré zrežeme z uvarenej lahôkovej kukurice. Môžeme ich použiť na prípravu krémovej alebo zeleninovej polievky či ľahkého prívarku, zapekaných cestovín, nátierok, napríklad v kombinácii so syrom, alebo šťavy duseného bravčového mäsa namiesto hrášku. A vylepšiť nimi môžeme aj ryžu ako prílohu, ale i plnku do kurčaťa či do taštičiek z lístkového cesta. Tradične je kukurica obľúbená pri príprave rôznych čínskych jedál prirpavovaných vo woku.

Kukuričná kaša

Potrebujeme 4 až 5 kláskov. Odstránime z nich šupky a vlásky a ešte zo surových orežeme zo všetkých strán zrná, ktoré rozmixujeme v robote. Potom zmes podusíme na spenenej cibuli a cesnaku, zalejeme vývarom alebo vodou, ochutíme soľou a korením a varíme zakrytú asi 20 minút. Kašu treba občas premiešať, aby sa na dne hrnca nechytala. Ďalších päť minút ju varíme bez pokrievky. Kukuričnú kašu môžeme konzumovať s tmavým chlebom alebo ňou naplniť placky, prípadne do nej namáčať nakrájané kúsky surovej zeleniny (šalát, paprika). Výborná je aj k pečeným či grilovaným hubám alebo k údeninám.

Šaláty z kukurice

Kukuricu zvykneme ako chutný doplnok pridávať do zemiakových šalátov s majonézou, ale pokojne môže byť pri príprave prílohy aj hlavnou ingredienciou. Ponúkame zopár tipov:

  • Nakrájané kukuričné zrná zmiešame s najemno nakrájanou červenou cibuľou a ochutíme soľou, jablčným octom, trochou cukru, olivovým olejom a čerstvo posekanými bylinkami podľa vlastného výberu. Napokon dobre premiešame.
  • Kukuricu zmiešame s pokrájanou červenou kapiou i kyslou uhorkou a s nasekaným kôprom. Šalát osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom a premiešame.
  • Kukuricové zrnká chutia výborne aj v kombinácii s rajčiakmi, nastrúhanou mrkvou a na plátky pokrájanou reďkovkou, prípadne s ďalšími druhmi sezónnej zeleniny, napríklad s ľadovým šalátom alebo s kapustou, ktorú však treba trochu spariť a potom na jemno pokrájať. Zmes vždy ochutíme sladkokyslým nálevom.
  • K zaujímavým patrí aj šalát z kukurice, z avokáda, z červenej fazule (môže byť sterilizovaná) a z mladej cibuľky, ktorému dodá výraznú chuť dressing zo šťavy z 2 limetiek, z 3 lyžíc olivového oleja, z 2 lyžičiek soli a z mletého čierneho korenia.

Tipy:

Kukuricu môžeme využiť na spetrenie ponuky grilovacích pochúťok. Mladé klásky nakrájame na menšie kúsky a navlečieme ich na špajdle s kúskami cibule, cukiny, rajčiakov a papriky, prípadne s inými druhmi zeleniny. Potrieme marinádou z olivového oleja, soli a byliniek a môžeme grilovať.

Teraz v lete môžeme do všetkých receptov najmä na šaláty použiť zrnká z čerstvo uvareného klásku. No všetky tieto šaláty dajú sa pripraviť aj mimo sezóny. V takom prípade si vezmeme na pomoc sterilizovanú kukuricu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com