Kukurica trochu inak

01.08.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Chystajme hrniec, klásky kukurice sa už plnia. Táto obľúbená letná pochúťka si získala srdcia i jazýčky konzumentov aj pre jednoduchosť prípravy. Navyše je zdrojom ľahko stráviteľných sacharidov a bielkovín, vitamínu B1, draslíka, horčíka, fosforu, železa, zinku i vápnika a tiež pektínov, ktoré zlepšujú trávenie a činnosť čriev. Skutočne dosť dôvodov na to, aby sme si chutné klásky so žltučkými zrnami kládli na tanier čo najčastejšie.

Základom vydarenej večere musia byť čerstvé klásky lahôdkovej kukurice, ktoré majú šťavnaté zrná bledožltej farby. Odporúčaní, ako ju uvariť, je viacero. Niekto ju dá aj s listami variť nasucho na tanieri na 5 minút do mikrovlnky, iný ju pripravuje klasicky vo vode. Aj tu sa mnohí v názore rozchádzajú. Niektorí tvrdia, že kukurica treba variť s pár listami a neosolenú, iní ju vložia do studenej vody zbavenú všetkých listov a po začatí vrenia vodu do nej nasypeme kopcovitú lyžičku soli a dve lyžičky cukru a nechajú variť ešte asi desať minút. Po schladení kláskov sa treba pustiť do konzumácie alebo si opačne na horúce položiť plátok masla, ktorý sa okamžite roztopí.

Môžeme však skúsiť aj niečo nové. Na nezvyčajný recept potrebujeme mladé klásky, ktoré rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Najprv ich osolíme, potom zabalíme do plátkov údenej slaniny a dáme na hlbšiu panvicu s roztopeným maslom. Zakryjeme a pomaly na slabom ohni dusíme domäkka. A k dobrej a ľahkej večeri už stačí iba zaželať: Dobrú chuť!


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com