Kupujeme granátové jablko
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Niektoré exotické druhy ovocia nás trochu odrádzajú. Občas je problematické sa prepracovať cez nedobytnú šupku k dužine a tak v obchode siahneme po nekomplikovaných hruškách, hrozne či banánoch. Pre podobné dôvody obchádzame aj granátové jablko. Škoda, lebo takto prichádzame o množstvo látok užitočných pre naše zdravie, najmä srdca, mozgu, ciev a vylučovacieho systému.

Možno postačí pár tipov na správny nákup a skladovanie a najbližšie si zo supermarketu donesieme pár plodov s pevnou šupkou oranžovo-červenej farby.
KUPUJEME – zásadne plody s pevnou, hladkou a lesklou, ale nie suchou, šupkou bez preliačenín, ktoré môžu byť príznakom hnilobného procesu vnútri. Farba nie je dobrým semaforom, pretože napríklad šupka granátových jabĺk vypestovaných v Španielsku, nemá veľmi príťažlivý vzhľad, v skutočnosti plody obsahujú šťavnaté zrniečka.

SKLADUJEME – v chladničke, kde vydržia i niekoľko týždňov. Vytvorí sa síce hrubšia kožovitá šupka, ktorá sa ťažšie odstraňuje, ale zrniečka ostanú šťavnaté.
KONZUMUJEME – ako súčasť ovocných či zmrzlinových pohárov a dezertov, ale osviežujúce zrniečka sa hodia aj zeleninovým šalátom, nátierkam, k rybe, hydine a grilovanému mäsu.
PIJEME – šťavu zo zrniečok čistú alebo pridanú do džúsov a kokteilov, z jedného väčšieho granátového jablka získame asi pol litra chutného prírodného nápoja. Získame ho tak, že plod najprv nahrejeme a potom pováľame, pričom vytvárame rukou tlak a napokon cez narezané miesto otvor pri kalichu šťavu do pohára vytlačíme.
Spôsoby otvárania plodu:
- Šupku nožom odstránime, jednotlivé časti vnútra rozdelíme a zrniečka ručne vylupujeme z bielej dužiny do misky.
- Granátové jablko rozkrojíme a zrniečka vyberáme postupne lyžičkou.
- Plod prekrojíme pozdĺžne, polovicu vezmeme prekrojenou stranou smerom dolu do dlane, respektíve medzi prsty a v polohe nad väčšou miskou klepeme vareškou na šupku granátového jablka, kým sa zrniečka neuvoľnia a nezačnú pomedzi prsty postupne vypadávať. Podobne môžeme vybúchať semená aj z jablka rozkrojeného na menšie časti.
- Odrežeme vršok granátového jablka a šupku narežeme na mesiačiky na vydutých častiach, po otvorení sa pekne rozloží na jednotlivé zoskupenia zrniečok.
- Ak sa nechceme trápiť s odlupovaním vnútornej bielej šupky a dužiny, môžeme si pomôcť väčšiu miskou s vodou. Ošúpané granátové jablko vložíme do vody a postupne odstraňujeme biele šupinky, ktoré ostanú plávať na hladine, zatiaľ čo zrniečka padnú na dno. Potom stačí sitkom odstrániť šupky a granátové zrniečka precediť.

Studnica vitamínov
Toto ovocie je výbornou prevenciou pred rakovinou, artritídou kĺbov a zápalom. Zlepšuje trávenie, poskytuje úľavu pri črevnom katare, nadúvaní či žalúdočnom vrede, regeneruje tiež krv a podporuje činnosť pečene a obličiek. A môžu si ho dovoliť aj diabetici, pretože nezvyšuje množstvo cukru v krvi.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com