Kupujme len čerstvé plody

02.08.2024

VARENIE - SKLADOVANIE    Pulty obchodov a tržníc sa čoskoro zaplnia sezónnym druhmi ovocia a zeleniny, stačí si len vybrať. Sú však plody skutočne vždy čerstvé? Ako rozoznať, či bol melón ešte ráno na poli alebo či baklažán neleží na pulte už zo dva dni? V prvom rade na kilometer obíďme plody, ktoré sú zmäknuté a listy majú zvädnuté a hnedé. A existujú aj malé triky, ktoré vek potravín dokážu dešifrovať.

  • Ak má brokolica dožlta sfarbené príliš rozkvitnuté ružičky, od čerstvej, ktorá má tmavozelené listy a ružičky pevne uzavreté, má ďaleko.
  • Karfiol nesmie mať tiež zvädnuté listy. Žltkastý nádych nie je nedostatkom, ale tmavé fľaky áno.
  • Baklažán odskúšame tlakom. Čerstvý má poddajnú, pružnú dužinu a navyše lesklú a hladkú tmavofialovú až modrú šupku.
  • Starší hlávkový šalát prezradia mäkké a povädnuté listy, správne by mali byť pevné a chrumkavé.
  • Pre čerstvú cibuľu je typická suchá a čistá šupku a pri prehrabaní by mali cibule šuchotať, horné vrstvy sa odlupujú. Staršia má suchú, ale pevnú šupku.
  • Strúčiky čerstvého cesnaku sú pružné, nikdy nekupujme poškodené hlávky s možným výskytom fľakov.
  • Na melón zaklopkajme, čerstvý dobre vyzretý vydáva dutý zvuk. Ďalším dôkazom je intenzívna vôňa pri stopke.
  • Prezreté kivi má po stlačení poddajnú dužinu. Správna je pevná. Príliš tvrdá je dôkazom nezrelého ovocia, ktoré však o pár dní uložené v miske spolu s jablkami dozreje.
  • Chutné plody pomaranča majú byť ťažšie, vtedy je v nich veľa šťavy. Ľahké majú vyschnutú dužinu.
  • Staršie hrozno má suché a drevnaté stonky, čerstvé naopak zelené a pružné. Také majú byť aj plody.
  • Jablko treba poklopkať prstom v blízkosti stopky. Ak je čerstvé, ozve sa dutý zvuk.
  • Šupka správne vyzretého manga je napnutá a pri dotyku sa trochu poddáva. Mäkké plody s tmavými miestami sú už príliš prezreté.



redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com