Kurča po štefánsky
VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY Takto pripravené kurča vďaka výdatnej plnky zasýti celú rodinu.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľké kurča
- 200 g mäsa
- 50 g žemle
- 50 g hrášku
- olej
- 50 g údenej slaniny
- vrchovatú lyžicu hladkej múky
- petržlenová vňať
- soľ
Príprava:
Najprv si pripravíme plnku. Zvyšky mäsa (hovädzie, bravčové, teľacie) zomelieme, pridáme namočenú a vytlačenú žemľu, soľ, mleté čierne korenie, vajce, zelený hrášok a posekanú petržlenovú vňať a dobre premiešame. Kurča umyjeme a naplníme plnkou, tak že ňou obkladáme vnútorné steny kurčaťa, potom dovnútra vložíme ošúpané natvrdo uvarené vajcia a brušnú dutinu doplníme zvyškom plnky. Otvor zašijeme niťou alebo spojíme kovovými ihlicami. Kurča potom osolíme a posypeme mletým čiernym korením i majoránom a dáme piecť do rúry v pekáči, v ktorom sme predtým rozškvarili pokrájanú slaninu. Kura pečieme asi 2 hodiny a pravidelne ho polievame vypečenou šťavou. Vodu podľa potreby dolievame. Upečené kurča vyberieme, šťavu zahustíme múkou, zalejeme trochou vývaru alebo vody a povaríme na hustú omáčku. Kurča rozkrojíme a podávame s ryžou a kompótom alebo novými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
redakcia Doma a Rada