Kým otvoríme fľašu s kečupom

06.11.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Je to pohotové a jednoduché. Otvoriť nádobu s kečupom a odliať potrebné množstvo. Kým si ho však doprajeme ako prílohu ku grilovanému mäsu alebo ho použijeme pri tepelnej príprave jedla, mali by sme si preveriť jeho zloženie. Ak nám záleží na zdravej výžive.

Pri výrobe kečupu by okrem rajčiakov nemal chýbať cukor, soľ, ocot, zeler, cesnak, petržlen, cibuľa a koreniny ako škorica, klinčeky, nové korenie, bobkový list, muškátový oriešok, čierne korenie a mleté horčičné semienka. No podstatnou ingredienciou jemnej omáčky sú rajčiaky, ktoré by mali predstavovať asi tretinu z 25 percent rozpustnej sušiny (75 percent obsahu kečupu predstavuje voda). Lepší je však väčší podiel rajčiakov, ktorý garantujú napríklad kečupy extra špeciál. Ak sa pomer mení v neprospech hlavnej potraviny, musí výrobca na dosiahnutie správnej hustoty použiť viac zahusťovadiel a škrobov, čo však vlastnosti kečupu zhoršuje.

...a množstvo cukru

Jeho kvalitu definuje aj množstvo cukru. Ideál predstavuje 20 g cukru i menej v 100-gramovom produkte. V skutočnosti nie je výnimkou, že jeho hodnoty bývajú omnoho vyššie, neraz viac ako 35 g. Ak chystáme pizzu alebo omáčku na cestoviny, radšej by sme mali použiť rajčiakový pretlak alebo krém, z ktorého sa dá pripraviť pridaním vhodných pochutín aj omáčka ku grilovaným jedlám.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com