Kyselica zo starej kuchárskej knihy
VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE Kedysi nebol k dispozícii taký veľký výber nápojov, no ľudia sa vynašli. Okrem čistej vody zo studne či minerálnej z prameňa pili ovocné mušty i bylinkové čaje a vo sviatok si dopriali medovinu, pivo a víno, všetko nápoje z prírodných zdrojov.
No našli aj regionálne špeciality, ktorými sa kedysi hasil smäd. V prešovskom kraji pripravovali gazdiné kyselicu, ktorou sa zapíjali varené zemiaky alebo fazuľa. Vo väčšej nádobe sa zmiešala ovsená múka alebo ovsený šrot s vodou a so starým chlebom. Zmes sa nechala niekoľko dní kvasiť a hotový zákvas sa potom precedil cez sitko alebo čisté plátno. Tekutina sa musela ešte zahriať a podľa potreby zahustiť múkou. Kyselica mala sivú farbu a pre kyslasto trpkú príchuť bola veľmi osviežujúca.
TIP: Kto si chce recept starých mám vyskúšať, môže namiesto ovsenej múky použiť ovsené vločky.
redakcia Doma a Rada