Kyslou kapustou proti chrípke

30.04.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Najvyšší čas objaviť tradičné vitamíny, ktoré patrili do stravovacích zvykov našich predkov. Aj vďaka kyslej kapusty si udržiavali dobrú kondíciu počas zimy a my sa môžeme v období, keď nás začínajú ohrozovať chrípkové vírusy, účinné chrániť. Možno by sa táto potravina mala stať častejšie základom rôznych jedál.

Skvasená kapusta je zdrojom vitamínov C, K, E a skupiny B a minerálov draslíka i vápnika. Preto pochutnávaním si na receptoch s touto ingredienciou si budeme chrániť bunky celého tela, tiež pečeň, svaly, mozog i kosti a lepšie budeme odolávať rakovine prsníka, pľúc či hrubého čreva. A, samozrejme, ubránime sa aj infekcii. Prítomná vláknina pomáha čistiť steny žalúdka a črevá od nahromadených škodlivých látok. Črevám praje aj vysoký obsah probiotík v kyslej kapuste. Tieto zdraviu prospešné baktérie výrazne zlepšujú flóru črevného prostredia i činnosť celého tráviaceho traktu a zároveň tak posilňujú obranyschopnosť organizmu, ktorá je v období chrípok veľmi dôležitá, priam kľúčová. Minerály tiež podporujú tvorbu krvi a hormónov a bojujú proti únave, čím zvyšujú odolnosť proti stresu. A odborníci ju odporúčajú ako prevenciu proti Alzheimerovej chorobe a pre dobre nastavený metabolizmus aj proti ukladaniu tukov na vnútorných orgánoch.

Alternatívy konzumácie:

  • Surovú – v tomto prípade možno riskujeme problém s nadúvaním, piť kapustovú vodu alebo jesť kyslú kapustu bez akejkoľvek úpravy si však môže dovoliť každý zdravý jedinec, lebo takto sa v nej zachová najviac výživných látok a vitamínov (výborne regeneruje organizmus aj po konzumácii väčšieho množstva alkoholu)
  • Ako šalát – na zjemnenie vyžmýkanú kyslú kapustu sparíme horúcou vodou, necháme odkvapkať a potom zmiešame s nahrubo strúhaným jablkom, s chrenom a s posekanými orechmi. Pre silnejšie žalúdky je určený šalát zo surovej kvasenej kapusty, ktorú zmiešame s nakrájanou cibuľou, so soľou a s rascou a napokon zalejeme kapustovou vodou.
  • Tepelne upravenú – k najznámejším receptom patria strapačky čiže halušky s dusenou kyslou kapustou a s opraženou slaninkou, rôzne polievky, kapustnice, koložvárska kapusta a segedínsky guláš


Poznámka: Kyslá kapusta je výborným prostriedkom na znižovanie hmotnosti. Či už surová alebo tepelne pripravená (s výnimkou segedínskeho gulášu, ktorý sa robí so smotanou a podáva s knedľou), dokáže napriek nízkej kalorickej hodnote zasýtiť. Prečistí organizmus, ale dodá potrebnú energiu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com