Ľadová káva pre horúce dni

22.08.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Určite sa aj najvášnivejšiemu konzumentovi kávy stalo, že v príliš teplom dni mu prešla chuť dať si šálku horúcej pariacej sa kávy. Našťastie je tu osviežujúce riešenie – ľadová káva.

Vznikla z pôvodného frappé, ktoré sa pripravovalo z kávy, cukru, mlieka a ľadových kociek. Potom niekoho napadlo pridať aj zmrzlinu. Nech tento letný nápoj nazveme akokoľvek, jeho poslaním je zabezpečiť prísun kofeínu, ale zároveň konzumenta ochladiť. Na prípravu základného frappé potrebujeme vyšší a väčší pohár a šejker, ktorý môžeme nahradiť ručným mixérom.

Postup je veľmi jednoduchý a zvládnu ho aj úplní amatéri:

  • do pohára vložíme pár kociek ľadu, ktoré zalejeme trochou mlieka (zvykne sa používať kondenzované)
  • potom do šejkru dáme lyžičku instantnej kávy, lyžičku cukru (kto preferuje sladšie nápoje, môže aj viac) a 150 ml studenej vody a všetko dobre pretrepeme (alebo v inej nádobe rozmiešame mixérom)
  • nápoj vymiešaný na hustú penu nalejeme na kocky ľadu s mliekom
  • navrch peny môžeme nasypať vanilkový cukor alebo trochu mletej škorice

Verzie letnej kávovej maškrty:

  • Vychladnutú filtrovanú kávu nalejeme do pohára, kde sme dali dva kopčeky vanilkovej zmrzliny, navrch nastriekame šľahačku a pridáme pár hobliniek horkej čokolády.
  • Dopoly vychladnutým espressom zalejeme kúsok nanukovej torty alebo ruskej zmrzliny, pridáme vaječný koňak alebo rum a ozdobíme šľahačkou.

Viete, že ...

  • ... originálne café frappé má takmer polstoročnú históriu, pretože v roku 1957 predstavili tento nápoj s ľadom pripravený z instantnej kávy počas medzinárodnej výstave v Solúne?
  • ... ľadová káva je obľúbená najmä v Grécku a na Cypre?
  • ... ku káve sa podávajú dve slamky – užšia na pitie a hrubšia na miešanie a naberanie hustej peny?


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com