Letné melónové osvieženie
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA K letu patrí aj sezónne ovocie a v prvom rade melón, ktorý aj v najväčšej horúčave príjemne osvieži. Navyše dodá vitamíny A, B a C a prečistí tráviaci trakt. V akej podobe ho konzumovať?
Väčšinou si na červenom alebo žltom melóne pochutnávame bez veľkých príprav. Stačí ho podávať v miske rozkrájaný na kocky či hranolčeky alebo sa dajú na tanier naservírovať úhľadne nakrájané lodičky či trojuholníky aj so šupkou. Ak máme k dispozícii špeciálny vykrajovač, môžeme do pohára pripraviť efektné melónové guľôčky. Sú vhodné aj na dekorovanie letných šejkov, dezertov či ovocných šalátov. Aké sú ďalšie melónové variácie?
- Kúsky žltého melóna zabalené v plátku parmskej šunky, úplnou bombou bude, ak jednohubky podávame s čerstvými figami.
- Šalát z melónu ochutený olivovým olejom, balzamikovým octom a bylinkami.
- Zmes kociek červeného melónu a fety alebo balkánskeho syra.
- Nápoj z rozmixovanej dužiny vodového melónu s kockami ľadu a lístkom mäty alebo zmiešanej s ananásovým džúsom.
TIP: Ak chceme na domáce party pripraviť zaujímavý drink, urobme si bowle z pokrájaného červeného melóna, ktorú najprv presypeme kryštálovým cukrom. Keď dužina pustí šťavu, pridajme šumivé víno a trochu griotky alebo citrónového likéru. Bowle môžeme dochutiť aj rumom alebo vodkou.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com