Leto na tanieri

28.06.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA   Ľahkosť a čerstvosť, to by mali byť základné zásady letného stravovania. Aby sme sa oblečení v plavkách na svoj obraz v zrkadle nemračili a aby sme sa pre pokazené jedlo nedopracovali k tráviacemu problému. Leto je navyše štedré na dary prírody, ktoré by sme mali konzumovať najčastejšie.

Budeme sa opakovať, ale žiadne nové objavy sa v oblasti stravovania nedejú. K letu tradične patrí...

  • ľahko stráviteľná strava s dostatkom zeleniny a ovocia, nemalo by chýbať hydinové mäso a ryby, cestoviny a tiež syry a mliečne výrobky, ale nie tučné
  • menšie dávky jedál, dosýtiť sa môžeme ovocím a najmä zeleninovými šalátmi
  • preferovanie typov tepelného stravovania, ktoré nezaťažia trávenie čiže nie vyprážanie a pečenie, ale varenie, dusenie a opekanie na kvalitných panviciach s malým množstvom oleja, vylúčiť ho úplne nie je dobré, lebo tuky sú dôležité pre zdravie ciev, obranyschopnosť organizmu a pomáhajú telu správne využívať niektoré vitamíny
  • aktuálna príprava menšieho množstva čerstvého jedla, ktoré sa hneď konzumuje, pretože v horúčavách sa jedlo rýchlejšie kazí, ani chladnička nemôže vždy zabrániť hnilobným procesom, ktoré začali v čase, keď sa uvarené horúce jedlo muselo nechať trochu vychladiť, kým sa umiestnilo do chladeného priestoru (najviac by to mali byť 2 hodiny)
  • pravidelná príprava zeleninových šalátov s chutnými dressingami, v ktorých dominuje zdravý cesnak a za studena lisovaný olivový olej, pri voľbe zeleniny sa však vždy orientujme podľa vlastnej chuti a nenúťme sa jesť druhy, ktoré nám nevyhovujú, táto zásada platí ešte viac u detí, ktoré by sme od konzumácie zeleniny mohli týmto prístupom úplne odradiť
  • výber potravín s vysokým obsahom vitamínov, ktoré naštartujú náš imunitný systém a zveľadia telo aj pre nasledujúce mesiace – vitamín A obsahujú rajčiaky, mrkva, marhule, maliny a ryby, vitamín C sa nachádza v jahodách, čiernych ríbezliach, v malinách, v kalerábe, v rajčiakoch a v zemiakoch a vitamín E nájdeme v zelenine, orechoch, v olejoch a v obilných klíčkoch
  • pestrá strava pre deti, ktoré majú síce prázdniny, čo však neznamená dlhé spanie, vynechanie raňajok a potom improvizovaný obed vo fastfoode, čo ich zdraviu i kondícii vôbec neprospieva a navyše sa náhradnými scenármi v jedení zvyšuje riziko infekcie spojenej s tráviacimi ťažkosťami.

Kľúčová je hygiena

V letnom období sa tiež odporúča dodržiavať úzkostlivejšiu hygienu pri manipulácii s potravinami, ich skladovaní i tepelnom spracovaní pre hrozbu choroboplodných zárodkov, ktoré môžu spôsobiť viaceré ťažkosti tráviaceho systému. Preto...

  • potraviny kupujeme čerstvé, vyhýbame sa radšej baleným mäsovým výrobkom ochuteným množstvom korenín a červenej papriky
  • zásuvky na zeleninu v chladničke pred uložením čerstvého nákupu umyjeme alebo dobre vyutierame, mohli by tam ostať nejaké choroboplodné zárodky z nahnitých častí staršej zeleniny
  • mäso a vajcia tepelne upravujeme dostatočne dlho (varenie, dusenie) alebo pri vyšších teplotách (grilovanie, opekanie)
  • potraviny uskladňujeme v mikroténových vrecúškach a umelohmotných nádobách, aby sa varené jedlá a surové potraviny nedostali v chladničke do kontaktu
  • zmrazené potraviny nerozmrazujeme pri izbovej teplote, ale v mikrovlnnej rúre alebo cez noc v chladničke
  • konzumujeme len dobre umyté plody ovocia a zeleniny, najlepšie také, ktoré sa dajú ošúpať.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com