Makové Vianoce
VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE Mak patrí do stravovacích zvykov človeka oddávna. Uctievali ho už Sumeri, poznali starí Egypťania a Gréci, Arabi i Číňania poznali zdravotné účinky tejto potraviny. A kraľoval aj v kuchyni Slovanov, nie náhodou nesmie dodnes chýbať vo viacerých podobách na stole počas vianočných sviatkov.
Hlavným dôvodom, prečo sa ocitol spolu s rybou, cesnakom a strukovinami na slávnostnej tabuli je, že ho naši predkovia vnímali ako symbol hojnosti. Túžbu po bohatstve a spokojnom živote asi evokovala makovica plná zrniečok. Ale mak sa cenil a stále cení aj pre chuťové vlastnosti, ktorým neodolávajú ani súčasníci. Makový závin alebo buchty patria medzi obľúbené domáce múčniky. Na Vianoce sa zvykli piecť tiež makové rožky z bratislavského kysnutého cesta a záverečným chodom počas Štedrej večere sú v mnohých rodinách opekance, bobále alebo pupáky s makom a medom poliate mliekom. Inde si zase potrpia na makové rezance alebo pirohy.
Studnica vzácnych látok
Makom nič nepokazíme. Naopak. Okrem toho, že na výnimky potešíme asi všetkých členov rodiny, prispeje k zdraviu celej rodiny. Táto potravina obsahuje množstvo bielkovín, vlákninu, tuky (tvoria až 40 percent), železo, horčík a vitamín E. Dokonca na vápnik je bohatší ako mliečne výrobky, preto konzumáciou makových múčnikov a jedál bojujeme preventívne proti osteoporóze čiže rednutiu kostnej hmoty. A zlepšujeme aj stav vlasov, zubov a nechtov. Makom si podporíme krvotvorbu a chránime sa pred stresom.
Semená obsahujú aj opiát
Mak je, samozrejme, aj známym zdrojom ópia, preto je vo viacerých krajinách zakázané ho pestovať. Naše prastaré mamy tento fakt využívali, keď chceli v pokoji zvládať každodennú tvrdú práci okolo gazdovstva či na poli. Do obilnej kaše pridali vývar z maku a dieťa potom bolo pokojné a prespalo celé hodiny. Správne to asi nebolo, no zato účinné. Dnešné mamičky však podobný problém neriešia, preto by mali zvážiť, či svojmu malému dieťaťu ponúknu na Vianoce makové opekance.
Aby nezhorkol
Dobre vysušený mak by sa mal skladovať v plátennom vrecúšku v suchej vetranej miestnosti a skonzumovať do roka, potom ho radšej vyhoďte a kúpte si čerstvý. Hoci ťažko uveriť, že by za dvanásť mesiacov nenašiel využitie v kuchyni. Práve Vianoce vedia makové zásoby úspešne zlikvidovať.