Marhuľová terapia

09.08.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA    Marhule sú jedným z typických druhov tuzemského ovocia, na prvý pohľad pre niekoho nič zvláštne, marhule predsa rastú v mnohých častiach Slovenska. V skutočnosti toto ovocie ničím nezaostáva za exotickým ananásom či mangom. Okrem iného dodávajú energiu a a zmierňujú málokrvnosť.

Plody marhúľ sú výborné ako čerstvé, tak i sušené a prínosom nie sú len pre chuťové vlastnosti, ale i pre zloženie šťavnatej mäkkej dužiny s vysokým obsahom vitamínov C i skupiny B, vlákniny, zinku a železa. Čo všetko dokážu šťavnaté plody oranžovej farby v našom tele riešiť?

  • Obsahujú v prvom rade vysoké percento betakaroténu, ktorý vďaka svojim antioxidačným účinkom podporuje imunitný systém a tým znižuje riziko vzniku srdcových chorôb, mŕtvice, sivého základu a niektorých druhov rakoviny.
  • Betakarotén i kyselina listová spomaľujú proces starnutia a pomáhajú regenerovať bunky.
  • Vysoký obsah rozpustnej vlákniny v tomto ovocí stabilizuje hladinu cukru a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Najmä sušené marhule sú bohaté na draslík, ktorý pomáha regulovať vysoký krvný tlak. Karotenoidy a vitamín A podporujú krvotvorbu a zlepšujú stav sliznice.
  • Prítomné vitamíny potláčajú šerosleposť a dokážu chrániť oči pred škodlivými ultrafialovými lúčmi.
  • Vitamín C posilňuje imunitný systém.
  • Sušené plody sú bohatým zdrojom železa, ktorý tiež pomáha organizmu byť odolnejším. Toto ovocie by mal jesť ten, kto má nízke hodnoty železa, podlieha často infekciám a býva unavený.
  • Marhule zaraďujeme aj medzi potraviny, ktorých konzumáciou úspešne bojujeme proti starnutiu. Konkrétne to majú na starosti karotenoidy. Významný antioxidant betakarotén chráni pokožku i pľúca a lykopén má zase schopnosť predchádzať ukladaniu tukov v tepnách.
  • Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporujú marhule vyplavovanie toxínov i vylučovanie odpadu z tela.

Pre niektorých problém

Marhule síce pomáhajú zabrániť zápche alebo ju dokonca liečiť, no u niektorých ľudí môžu vyvolať hnačku. Marhuľové kôstky sú jedovaté, pretože obsahujú horký amygdalín. A marhuliam by sa mali vyhýbať tehotné ženy pre vysoký obsah medi.

Poznámka: Už tri zrelé plody dokážu pokryť polovicu dennej potreby vitamínu A.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com