Marinovanie zlepší chuť diviny
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Divina má svojskú výraznú chuť, ktorú dokáže zjemniť naloženie mäsa na istý čas do moridla. Nálev zároveň pomáha zmäkčovať staršie kusy zveriny, ktoré by sme bez podobnej predprípravy iba ťažko tepelne spracovali na očakávanú pochúťku. Ako sa moridlo robí?
Je to vlastne zmes zeleniny a korenín, ktoré ovplyvnia konečný chuťový zážitok z jedla. Potrebujeme koreňovú zeleninu, cibuľu, celé čierne i nové korenie, borievky, tymian a bobkové listy, ktoré vložíme do vody a pre prepojenie ingrediencií necháme zmes prejsť varom. Najprv ju však ochutíme soľou cukrom a octom. Po schladení marinády vložíme do nej naporciovaného zajaca, stehno z diviaka či srnčí chrbát tak, aby bolo mäso celé ponorené. Počas 24 hodín ho niekoľkokrát obrátime a potom opláchnuté upravujeme podľa konkrétnych receptúr. Použité moridlo však nevylievame. Pretože sa do neho vylúhovala šťava z mäsa, použijeme ho na podlievanie a dokončenie omáčky. Mäso z diviaka, z jeleňa či z daniela môžeme podobne marinovať v kyslom mlieku alebo v cmare, ktorý občas vymeníme za čerstvý.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com