Máte radšej červenú či skôr bielu cibuľu?

17.05.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Občas pri výbere zaváhame. Kúpiť klasickú bielu alebo skôr červenú cibuľu? Správna voľba súvisí s potravinami a s receptúrou, na ktorú potrebujeme túto aromatickú zeleninu. Cibuľa je aj dobrou ochranou pred rôznymi ochoreniami a výborným prostriedkom na čistenie či likvidáciu hmyzu. Ale najviac sa používa ako pochutina pri príprave jedál.

Žltá cibuľa je asi najviac používaný druh nielen na varenie, dusenie či pečenie, ale aj surová do šalátov. Je mierne štipľavá. A nevieme si bez nej predstaviť asi žiadnu chutnú polievku, guláš, zemiakový šalát či tlačenku.

Červená cibuľa má purpurovo sfarbenú šupku a vnútorné vrstvy sú biele s ružovým okrajom. Je jemnejšia, dokonca mierne sladkastá, preto je vhodná najmä do zeleninových šalátov a marinád na mäso. Zvykne sa pridávať aj do pečených jedál - rôznych mäsových a zeleninových zmesí.

Biela cibuľa je výrazne pikantná, čo je predurčilo hlavne na pečenie a prípravu plniek, pretože počas tepelnej úpravy sa štipľavosť stlmí. Mladé cibuľky tejto sorty sú najchutnejšie a zvyknú sa nakladať do sladkokyslého nálevu.

Šalotka je menšia cibuľa, jemná, ale veľmi voňavá, preto sa s obľubou využíva pri príprave šalátov a salsy.

Užitočné tipy:

  • Cibuľu skladujme v suchom, mierne chladnom a vetranom priestore.
  • Cibuľa, ktorá nám z výšky padne na zem, začne na odretých miestach rýchlo hniť.
  • Krájanie cibule je sprevádzané nepríjemným slzením. Zabránime mu, ak cibuľu asi hodinu pred spracovaním dáme do chladničky.
  • Červenú cibuľu krájajme radšej keramickým alebo plastovým nožom, pri kontakte s kovovým rýchlo oxiduje a zhorkne.
  • Nakrájanú cibuľu dusme len na mierne zohriatom oleji, aby nezhorkla.

Poznámka: Viete, že k cibuľovinám patrí aj pažítka? Je to vlastne vňať vyrastená z drobnej cibuľky. Na rozdiel od svojich veľkých sestier je najchutnejšia v nátierke alebo posypaná na varených zemiakoch či naservírovaná na polievke v tanieri. Takto z nej profitujeme najviac, získame všetky jej vitamíny a minerálne látky.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com