Meď
VARENIE – POTRAVINY - MINERÁLY
Význam pre organizmus:
ako súčasť mnohých enzýmov sa podieľa na viacerých funkciách – na zdraví mozgu a nervov, na tvorbe kostí a krvi, na podpore tvorby bielych krviniek a tým zvyšovaní odolnosti organizmu, na produkcii pigmentu melanínu v koži a sfarbení pokožky a vlasov, na ochrane pred neplodnosťou, rakovinou a osteoporózou
Kde sa nachádza:
morské mäkkýše, karí korenie, pšeničné klíčky, celozrnné obilniny, strukoviny, orechy, mäso, pečeň, banány, slivky
Riziká nesprávnych dávok:
nedostatok (pri radikálnej, nevhodne volenej diéte) spôsobuje chudokrvnosť, šedivenie a vypadávanie vlasov, horšie hojenie rán, poruchy nervovej sústavy, zníženú obranyschopnosť
prebytok škodí črevnej flóre, dráždi sliznicu čriev a žalúdka, pri hromadení v pečeni a obličkách spôsobuje Wilsonovu chorobu, ktorá postihuje centrálnu nervovú sústavu a poškodzuje pečeň, jej nadbytok sa spája s duševnými poruchami ako je autizmus, depresie, schizofrénia a senilná demencia
FOTO: www.freepik.com