Melón v sladkokyslom náleve

17.07.2024

VARENIE - SKLADOVANIE    Ak si v zimných mesiacoch chceme pripomínať chuť melónu, môžeme si ho ešte teraz na jeseň, keď ešte tieto slnečné plody dostať, naložiť so sladkokyslého nálevu. Chuť ovocia v náleve nás neskôr príjemne osvieži.

Nepoužijeme však zrelú červenú dužinu, tú môžeme okamžite skonzumovať, ale do zaváraniny dáme iba bielu časť. Z melónových mesiačikov vykrojíme dužinu tak, že ponecháme asi pol centimetra červenej. Potom skrojíme zelenú šupku (vhodnejšie sú preto druhy melónov s tenšou šupkou) a dužinu nakrájame na malé kocky. Potom ju naložíme do zaváracích pohárov a dolejeme nálev pripravený z1,75 l vody, 0,5 l octu, 300 kryštálového cukru a 1 balíčka konzervačného prípravku. Uzavreté poháre sterilizujeme asi 20 minút a z hrnca, kde sterilizácia prebiehala ich vyberieme až po vychladnutí.


redakcia Doma a Rada