Mrežovník

13.11.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY    Koláč maslového cesta potretý džem a mriežkou z druhej polovice cesta.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky 
  • štipka soli 
  • 170 g masla alebo rastlinného tuku 
  • 130 g cukru 
  • citrónová kôra 
  • vanilkový cukor 
  • 1 žĺtok 
  • 1 vajce 
  • ½ lyžičky prášku do pečiva 
  • lekvár

Príprava:

Do hladkej múky na doske pokrájame maslo. Pridáme preosiaty cukor a so žĺtkom a vajcom zamiesime hladké cesto, ktoré necháme v chlade stuhnúť. Rozdelíme ho na dva diely a jednu polovicu cesta rozvaľkáme na plát hrubý 5 mm. Preložíme ho na plech a potrieme rozmiešaným lekvárom. Druhú časť rozdelíme asi na 12 dielov, z ktorých ušúľame pásy a tie poukladáme krížom cez seba po celom koláči. Mriežku potrieme rozšľahaným vajcom a mrežovník upečieme. Najprv pri vyššej teplote, potom ho dopečieme pri zníženej. Hotový posypeme vanilkovým cukrom a ešte teplý pokrájame na štvorce.


redakcia Doma a Rada