Mrežovník
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Koláč maslového cesta potretý džem a mriežkou z druhej polovice cesta.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- štipka soli
- 170 g masla alebo rastlinného tuku
- 130 g cukru
- citrónová kôra
- vanilkový cukor
- 1 žĺtok
- 1 vajce
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- lekvár
Príprava:
Do hladkej múky na doske pokrájame maslo. Pridáme preosiaty cukor a so žĺtkom a vajcom zamiesime hladké cesto, ktoré necháme v chlade stuhnúť. Rozdelíme ho na dva diely a jednu polovicu cesta rozvaľkáme na plát hrubý 5 mm. Preložíme ho na plech a potrieme rozmiešaným lekvárom. Druhú časť rozdelíme asi na 12 dielov, z ktorých ušúľame pásy a tie poukladáme krížom cez seba po celom koláči. Mriežku potrieme rozšľahaným vajcom a mrežovník upečieme. Najprv pri vyššej teplote, potom ho dopečieme pri zníženej. Hotový posypeme vanilkovým cukrom a ešte teplý pokrájame na štvorce.
redakcia Doma a Rada