Na fašiangové šišky treba cvik
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Šiškám alebo pampúchom, ktoré tradične patria k obdobiu fašiang, odolá len málokto. Nie je však celkom jednoduché pripraviť skutočne chutné nadýchané múčniky s lekvárovou či čokoládovou náplňou. Treba sa preto držať múdrych rád skúsených kuchárok.
V prvom rade musia byť všetky potraviny potrebné na prípravu cesta náležite zohriate v kuchyni, kde je dostatočne teplo. Len tak môže cesto nakysnúť. Cieľom pridávania rumu nie je len zlepšiť chuťové vlastnosti múčnika, ale má aj technologický zmysel. Po vložení cesta do horúceho tuku sa alkohol vyparuje, cesto sa rozpína a tak sa lepšie dvíha. Rum sa však potom na povrchu zráža a vytvára tuhšiu vrstvu, ktorá zabráni vniknutiu tuku hlbšie do cesta. Preto sú správne urobené šišky kypré a ľahké. Už stačí iba vytiahnuť mobil, neodolateľný fašiangový múčnik odfotografovať a pochváliť sa ním priateľom na facebooku. Ale ešte jedna poznámka - tuk musí dosahovať výšku asi 5 cm a šišky v ňom nevyprážame sprudka, pretože by zostali vo vnútri surové.
redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com