Nákyp s penou
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Efektný nákyp z dvojfarebného cesta s bielkovou penou a ovocím.
Ingrediencie:
- 30 g masla
- 60 g cukru
- vanilka
- 4 žĺtky
- 60 g orechov alebo mandlí
- 1 rožok
- 1 lyžica strúhanky
- 2 bielky
- 1 lyžica kakaa
- citrónová šťava
Pena:
- 2 bielky
- 1 lyžica lekváru
- 3 lyžice práškového cukru
Príprava:
Maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtky a trochu potlčenej vanilky a pridáme sneh ušľahaný z bielkov a zmiešaný s orechmi a so strúhankou a aj rožok, ktorý sme predtým namočili vo vode, dobre vyžmýkali a pretreli. Dobre zamiešame. Polovicu cesta dáme do vymastenej a múkou vysypanej ohňovzdornej misy a navrch dáme druhú polovicu cesta, ktorú sme zmiešali s kakaom. Po upečení nákyp vyklopíme a vychladnutý potrieme penou. Tú si urobíme vyšľahaním bielkov a do tuhého snehu ešte zašľaháme po častiach cukor a lekvár zmiešaný s citrónovou šťavou.
TIP: Nákyp si môžeme ozdobiť sezónnym ovocím, napríklad jahodami, malinami alebo čučoriedkami.
redakcia Doma a Rada