Namiešajte si zimné vitamíny

05.01.2025

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Zima je pre náš organizmus záťažou, posilňovať by sme ho mali pravidelne vitamínmi. Výborným a zároveň chutným zdrojom sú zeleninové šaláty. Sú navyše jednoduché na prípravu a kaloricky chudobné, čo oceníme obzvlášť teraz po sviatkoch. Prítomná vláknina pomôže tiež dať do pohybu tráviaci systém a organizmus sa rýchlejšie prečistí po niekoľkodňovej konzumácii matnejších a sladkých jedál.

Uhorkový šalát

Šalátovú uhorku pokrájame na tenké plátky, kto má citlivejší žalúdok, môže predtým odstrániť šupku. Kyslú smotanu (asi 100 ml) vymiešame s 2 roztlačenými strúčikmi cesnaku, trochou soli, cukru a octu a zmiešame s pokrájanou uhorkou.

Kapustový šalát

Asi štvrtinu kapustovej hlávky nakrájame na tenké rezance, sparíme vriacou vodou a necháme postáť, kým kapusta nezmäkne. Potom ju scedíme a necháme vychladnúť. Napokon pridáme malé tenké plátky z dvoch jabĺčok, trochu citrónovej šťavy a oleja a 100 g bieleho jogurtu alebo smotany, do ktorej sme zamiešali soľ, mleté čierne korenie, práškový cukor a nadrobno posekanú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame a podávame.

Hlávkový šalát

Hlávku šalátu zbavíme zvädnutých listov a pokrájame na rezance. Pridáme očistenú a postrúhanú mrkvu, pár kvapiek citrónovej šťavy, za lyžičku oleja, trochu soli i cukru a všetko dobre premiešame.

Paprikový šalát

Ideálne je urobiť ho z červenej, zelenej i žltej papriky, aby bol farebne príťažlivejší. Z paprík odstránime stopky i jadrovníky a nakrájame ich prúžky. Očistenú cibuľu nakrájame na kolieska a na zmes dáme 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu balzamového octu, trochu soli a cukru a dobre premiešame. Napokon posypeme obľúbenými bylinkami – môže to byť petržlenová vňať, žerucha, pažítka či bazalka.

Cviklový šalát

Cviklu umyjeme, uvaríme, vychladnutú ošúpeme a pokrájame na kolieska alebo postrúhame na rezance. Pridáme postrúhaný chren, rascu, fenikel a zalejeme nálevom z vody, soli, octu a cukru. Po premiešaní necháme postáť.

Dobrá rada: Všetky receptúry sa dokonale hodia k obedu ako zeleninová príloha, ktorá nás dokáže sčasti nasýtiť, takže nám postačí menšia porcia mäsa so zemiakmi alebo s ryžou. Ak si k podobnej vitamínovej bombe zahryzneme tmavý chlebík ochutený semienkami alebo navrch nastrúhame eidam či iný obľúbený syr, chutná i zdravá večera je na svete.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com