Namiesto zmrzliny granita

07.07.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    V teplých dňoch akosi automaticky zabrúsime k stánku so zmrzlinou alebo k chladiarenskému boxu v obchode. Nemusí to byť vždy smotanová verzia zmrazenej maškrty. Taliani ale aj obyvatelia iných stredomorských krajín sa zvyknú ochladiť granitou. A naozaj to funguje. Pretože ľadový dezert z príchuťou ovocia skutočne výborne osvieži.

Tak trochu pripomína klasickú zmrazenú ovocnú dreň, ktorú sme ako deti prácne vyškrabkávali z plastovej nádoby drevenou paličkou. S granitou sa tak trápiť nemusíte. Z papierového pohárika sa vám priam sama ponúka, naberiete si ju lyžičkou bez ťažkostí, zvládne to aj dvojročné dieťa. Dôvodom je jemná konzistencia ľadovej zmesi. A čo takto urobiť podobnú pochúťku doma? Ponúkajú sa hneď viaceré kombinácie.

Melónová granita

Melónovú dužinu (polovica menšieho) zbavenú semiačok pokrájame na kocky a dáme do mixéra. Pridáme šťavu z citróna alebo z limetky, prípade pokrájanú zrelú nektárinku či broskyňu, pár lístkov mäty a 2 lyžice medu. Rozmixujeme, nalejeme do menších plastových obalov, ktoré sa dajú uzatvoriť a dáme do mrazničky. V priebehu mrazenia nádoby párkrát vyberieme a premiešame vidličkou. Zmes časom nadobudne štruktúru kryštálikov. Záleží len na nás, či ju chceme konzumovať viac alebo menej zmrznutú. Preferujete jahodu? Aj z tohto druhu ovocia chutí granita výborne.

Poteší aj citrónová alebo pomarančová

Najprv treba v 3 deci vody povariť na tenko skrojenú žltú časť kôry z jedného citróna a 150 g cukru. Po vychladnutí kôru vyberieme a pridáme šťavu asi zo 6 citrónov. Premiešame, nalejeme do dvoch menších nádob a dáme mraziť. Po asi 2 hodinách premiešame vidličkou a ešte zo dvakrát zopakujeme. Pred podávaním môžeme ešte poliať citrónovým sirupom a pridať pár lístkov mäty. Podobne môžeme pripraviť aj pomarančovú granitu.

Dá sa aj experimentovať

Ak ku zmixovanej zmesi pridáme trochu ovocného destilátu a prípadne aj vyšľahaný sneh z bielkov, vyrobíme sorbet, ktorý patrí k ceneným druhom dezertov vo francúzskej kuchyni. Výborná je napríklad kombinácia jahôd (alebo malín) s trstinovým cukrom, limetkovou šťavou, mätovými lístkami a bielym rumom.

Mimochodom, granitu...

.... poznali už starí Sicílčania, ktorí recept prebrali od Arabov. Ľadový dezert konzumovali najradšej v horúcom lete na raňajky a zajedali ho sladkou brioškou. Do ľadovej zmesi zvykli pridávať extrakt z jazmínu, čokoládu, kávu alebo rôzne ovocné šťavy.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com