Nátierka vás zachráni

13.01.2025

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Nestihli ste uvariť teplú večeru a rodina už netrpezlivo čaká na svoj každodenný prídel kalórií? Prišla nečakaná návšteva a útroby chladničky veľkými zásobami neoplývajú? Minula sa vám fantázia pri chystaní desiatej pre svojho školáka? Všetko situácie, ktoré môže vyriešiť nátierka. Existuje množstvo zaujímavých receptov, jediný názov preto skrýva množstvo variácií. Ten správny nátierkový kokteil si namieša každý podľa vlastnej chuti.

Prečo robiť nátierky pravidelne?

Na jej prípravu a dochutenie používame požívatiny, ktoré sú zdrojom dôležitých látok pre organizmus, či už je to maslo alebo rastlinný tuk, tvaroh, jogurt, syry, vajcia, ryby, mäso, zelenina, zeleninové vňate, cesnak, cibuľka, citrónová šťava a rôzne koreniny a bylinky.

Na urobenie chutnej nátierky nám stačia často zvyšky potravín, ktoré by sme inak len ťažko využili. A peňaženku šetrí aj možnosť nátierku nadstavovať bešamelom, jogurtom, majonézou, zemiakovou kašou alebo zemiakmi, čo pri správnom dochutení nik nezbadá a navyše sa zmes potom ľahšie rozotiera. Je to úspornejšie zabezpečovanie stravy ako kupovanie drahých údenín, plátkových syrov alebo údeného lososa.

Do nátierky môžeme zakomponovať aj také potraviny, ktoré náš partner alebo dieťa odmieta v pôvodnom stave konzumovať, ako sú sardinky, syry, tvaroh, cibuľa alebo cesnak. V kombinácii s ďalšími ingredienciami sa opticky stratia a chuťovo potlačia.

Nátierky sa jedia v kombinácii s pečivom a chlebom, ktorý, najmä tmavé celozrnné druhy, je tiež dôležitou súčasťou zdravej výživy aj z hľadiska dobrého trávenia a pohybu čriev.

Tento druh jedla síce vyžaduje istú námahu, pretože niektoré potraviny treba pokrájať alebo postrúhať a nátierku napokon vymiešať, ale pre množstvo kombinácii sa nemusíme opakovať a môžeme tak jedálniček rodiny výrazne spestriť.

Typy nátierok

  • slané – sú asi najznámejšie, môžu byť inšpirované chuťou ryby, údeniny, bryndze, plesňového syru, byliniek či cesnaku
  • sladké – ocenia asi najviac deti, v tomto prípade sa zvykne tvaroh zmiešať s džemom alebo medom a pridať sa môžu hrozienka a škorica
  • teplé – sa dajú využívať ako večera, ich základom býva zelenina, kečup a mleté varené či údené mäso, pikantnejšie sa hodia na večerné posedenia s priateľmi pri víne

Zásady prípravy

Dôležité je všetky ingrediencie spracovať do konzistencie, ktorá uľahčuje maximálne prepojenie chutí.

  • maslo alebo rastlinný tuk vymiešame do penista
  • tvaroh, varené žĺtky a sardinky pretrieme
  • pevnejšie prísady ako mäso a zeleninu zomelieme na mlynčeku alebo rozmixujeme
  • tvrdé syry a niektoré druhy zeleniny nastrúhame
  • vňate nastriháme alebo nasekáme nadrobno


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com