Naučme sa fašiangové šišky

03.01.2025

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Šišky alebo pampúchy či po česky koblihy sú obľúbeným múčnikom a patria k fašiangovému obdobiu rovnako ako medovníčky k Vianociam. Mnohí by si radi urobili pravé domáce, ale nemajú odvahu sa do receptu pustiť. Poradíme, ako si doma pripraviť túto sladkú maškrtu, naozaj to nie je až tak zložité. Kto bude držať pokynov, určite sa mu podaria aj na prvýkrát.

  • Ako základ potrebujeme pol kila hladkej múky, 300 ml mlieka, asi 50 g práškového cukru, 2 vajcia a navyše ešte 2 žĺtky, kocku droždia, 4 lyžice oleja, 4 lyžice rumu a soľ.
  • Do dvoch tretín vlažného mlieka dáme droždie, lyžičku cukru a zo 2 lyžice múky a urobíme si kvások.
  • Do väčšej misy nalejeme zvyšok mlieka a pridáme kvások, vajcia, žĺtka i zvyšok cukru a všetko dobre vymiešame metličkou. Do zmesi potom pridáme rum a olej a po častiach preosiatu múku zmiešanú so štipkou soli. Vymiesime a ak sa nám zdá, že je cesto príliš riedke, pridáme ešte trochu múky.
  • Vymiesené cesto nesmie byť pevné, skôr mäkké a vláčne. Pomúčime ho a necháme v miske na teplom mieste vykysnúť, čo bude v prípade nie veľmi hustého cesta trvať asi pol hodiny.
  • Cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý asi 2 cm. Potom z neho vykrajujeme pomúčeným okrajom pohárika alebo okrúhlou formičkou kolieska, ktoré necháme ešte asi 15 minút odpočívať. Vykrajujeme ich tesne vedľa seba, aby sme mali čo najmenší odpad, pretože po opätovnom premiesení cesta na kompaktnú zmes a rozvaľkaní nemá už druhá várka pampúšikov tak nadýchané cesto ako predošlá.
  • Nakysnuté kolieska vyprážame po oboch stranách v hlbokej panvici vo vyššej vrstve rozpáleného tuku. Kedysi to bola výhradne bravčová masť ako klasický tuk domácností v čase zabíjačiek, dnes sa používa aj olej.
  • Ešte teplé pampúšiky posypeme práškovým cukrom, v ktorom sme mali odložený vanilkový struk. Hotové môžeme ešte vylepšiť kôpkou džemu, šľahačky alebo ovocnej peny.
  • A fašiangový sladký zázrak je hotový! Môžeme si ho dať k poobedňajšej káve alebo čaju, alebo na raňajky s pohárom mlieka.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com