Naučme sa jesť cestoviny

04.08.2024

HARMÓNIA - STOLOVANIE A ETIKETA    Cestoviny sú prastarým jedlom. Starí Gréci zvykli koláčové cesto usušiť na slnku, natrhať na kúsky a uvariť. Recept zdokonalili Rimania, ktoré vyvaľkané cesto nakrájali na pásiky. Ľudia si robili spočiatku doma a receptúru odovzdávali po generáciách. Až v 17. storočí vznikli prvé manufaktúry na výrobu cestovín. Stalo sa tak, samozrejme, v Taliansku. A hoci sa neskôr ich konzumácia udomácnila aj v iných krajinách, mnohí ešte stále so špagetami zápasia a občas sa dopustia aj malej nehody na sukni či tričku.

Aby sme neutŕžili pri obede v reštaurácii hanbu alebo si radšej nechali zájsť chuť na miestnu cestovinovú špecialitu, skúsme si osvojiť správny spôsob stolovania. Nie je to až také ťažké. Ak nám na tanieri naservírujú peknú kôpku špagiet alebo dlhých rezancov s chutnou omáčkou a posypanú bylinkami a syrom, siahnime po vidličke a lyžici. Tá bude našou záchranou. V pravej ruke držíme lyžicu, ktorou si vytvárame akúsi oporu pre vidličku a jedlo. Vidličkou v ľavej ruke naberieme pár špagiet, ktoré si krútením na vidličku natočíme. Výsledok by mal mať veľkosť jedného sústa. Nie je to nič ťažké, chce to len trochu cviku. Určite menej, ako akrobacia s čínskymi bambusovými paličkami. Niekedy sa servírujú horúce cestoviny osve na tanieroch a omáčka pre všetkých stolovníkov v miske. V takom prípade si odoberieme naberačkou potrebné množstvo hustej omáčky, ktorú umiestnime na vrch špagiet. Cestoviny si s omáčkou pomocou vidličky a lyžice premiešame a môžeme začať konzumovať.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com