Návraty k domácej čalamáde
VARENIE - SKLADOVANIE V záhradke všetko utešene zreje a aj trhoviská ponúkajú plné pulty, výborné obdobie pre zaváranie kyslých príloh. Čo takto sa vrátiť ku klasike v zaváracom pohári – k čalamáde? Okrem chuťových kvalít splní aj tie vizuálne. Pestrofarebná zmes viacerých druhov zeleniny pôsobí aj opticky veľmi príťažlivo. A hlavne sa výborne hodí k zimným mäsovým jedlám.
Kombinovať môžeme rôzne zeleninové plody podľa vlastného výberu. Žiada si to však jednu zásadu. Spoločnú adresu pobytu v jednom pohári treba udeliť druhom, ktoré potrebujú približne rovnaký čas na zmäknutie počas sterilizovania.
Osvedčené čalamádové variácie:
- biela kapusta, uhorka, paprika viacerých odtieňov
- paprika, uhorka, mrkva, cibuľa
- biela kapusta, cvikla, chren
- karfiol, patizón, paprika, mrkva
- karfiol, baranie rohy, uhorka, červená paprika
- kaleráb gigant, mrkva, paprika, cvikla, cibuľa
- červená kapusta, červená paprika, červená cibuľa, uhorka, mrkva
Užitočné rady:
- Zeleninu môžeme postrúhať v kuchynskom robote, ale aj pokrájať ručne. Kapustu a papriku krájame na tenké slížiky, uhorku, mrkvu a cibuľu na tenké kolieska a karfiol či patizón na malé kúsky.
- Všetky druhy pokrájanej zeleniny premiešame aj so soľou vo veľkej miske a necháme postáť, aby trochu zmäkla.
- Zmes natlačíme do pohárov, zalejeme octovým nálevom uvareným s dekom, uzavrieme viečkami a sterilizujeme (stačí 7 minút).
Skúsme aj hubovú čalamádu
Potrebujeme po jednom kilograme čerstvých húb i cibule a ešte 600 g papriky (rôznej farebnosti). Najprv si očistíme a pokrájame huby, ktoré potom vložíme do vriacej osolenej vody (asi 3 litre). Chvíľu ich povaríme, slaný nálev zlejeme a huby opláchneme v studenej vode. Papriky očistíme a pokrájame na rezančeky a ošúpané cibule na kolieska. Všetky tri ingrediencie zľahka premiešame v miske a postupne plníme menšie zaváracie poháre. Zalejeme nálevom, uzavrieme a sterilizujeme asi 20 minút.
Nálev na sterilizovanie si pripravíme deň vopred, aby poriadne vychladol a aby sa všetky pochutiny prepojili. Zvaríme 2 litre vody, pridáme 60 g soli, 600 ml octu, 20 zrniečok nového korenia, 5 zrniečok čierneho korenia i 6 bobkových listov a varíme asi 10 minút.
TIPY:
- Pre milovníkov štipľavých príloh sa odporúča pridať do zeleninovej zmesi aj pár pokrájaných chilli papričiek.
- Čalamádu nemusíme vždy sterilizovať. Stačí, ak ju zalejeme horúcim nálevom, poriadne zavrieme a necháme vychladnúť. Účinnejšie je to najmä v prípade nadrobno pokrájaných plodov zeleniny.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com