Návraty k rozmarínu
ZELENÝ DOMOV - VITAMÍNY Z ČREPNÍKA K obľúbeným bylinkám, ktorými naše babičky zvykli ochucovať jedlá, patril rozmarín. Svojou aromatickou chuťou vylepšoval najmä omáčky, polievky, zeleninové i zemiakové jedlá, divinu, baraninu, hydinu, plnky či hubové recepty a k pečenému mäsu sa pridávali celé vetvičky. Nechýbal zasadený v črepníku za oknom preto ani jednej dobrej gazdinej. Môžeme tak urobiť aj my.
Rozmarín je rozkonárený poloker, ktorý pochádza z južnej Európy, preto sa používa často vo francúzskej i talianskej kuchyni. Ak chceme mať k dispozícii čerstvé listy tejto zelenej bylinky s modrofialovými kvetmi, musíme pri pestovaní dodržať základné zásady. Rozmarín potrebuje
- piesočnato-hlinitú, priepustnú pôdu
- skromnejšiu zálievku
- slnečné miesto chránené pred prievanom
Vypestujeme ho z odrezkov alebo z mladých kúpených rastliniek. Pestovať ho môžeme aj v interiéri, ale v teraz v letnom období mu svedčí viac balkón, terasa alebo vonkajší parapet okna. V zime naopak ho umiestnime dnu, pretože táto bylinka je veľmi citlivá na mráz. Po sezóne však môžeme všetky lístky a výhonky otrhať a usušiť ich v tmavšej a dobre vetranej miestnosti. Potom ich uschováme v uzatvárateľných nádobách, aby si uchovali vôňu.