Nedali by ste si cesnakový toast?

21.03.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Cesnakový chlebík, bageta alebo toast je výborná pochúťka na večeru, ale môže očariť aj ako súčasť pohostenia na party, v lete prípadne grilovacej. Jednoduchý na prípravu, ale uspokojí i náročnejších gurmánov.

Dôvodom je kombinácia ingrediencií, v ktorých kraľuje jeho veličenstvo cesnak. Zdravý, chuťovo výrazný uspokojí predstavu o pochúťkach vhodných k vínu alebo k vychladenému pivu, výborný je aj ku grilovanému mäsu, zelenine či rybe. Existuje viacero receptúr a postupov, ako sa dopracovať k žiadanej slanej maškrte.

  • Toasty natrieme maslom, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a ešte ich posypeme posekaným cesnakom a trochou soli. V dobre vyhriatej rúry zapečieme do chrumkava. Môžeme ich však aj grilovať, stačia asi 2 minúty.
  • Bielu bagetu nakrájame na plátky šikmým rezom. Zmäknuté maslo (asi 80 g) zmiešame s 3 roztlačenými strúčikmi cesnaku a s posekanou petržlenovou vňaťou. Pokrájané kúsky bagety natrieme vrstvou ochuteného masla a dáme zapiecť na plechu do vyhriatej rúry asi na 10 minút. Potom ich vyberieme, posypeme strúhaným parmezánom alebo iným chuťovo výrazným syrom a dáme ešte na 2 až 3 minúty do rúry.
  • Krajce chlebíka (obľúbený druh) natrieme zmesou z masla, strúhaného syra, 2 roztlačených cesnakových strúčikov a oregana. Navrch nasypeme trochu mletej červenej papriky. Grilujeme asi 3 minúty.

V štýle talianskej kuchyne:

Taliani majú podobnú pochúťku na zahryznutie k vínu a nazýva sa bruschetta – krajec bieleho chleba sa opečie na panvici alebo sa ugriluje, potrie sa strúčikom cesnaku, pokvapká olivovým olejom a posype soľou a mletým čiernym korením. Na takto pripravené krajčeky chleba sa vrstvia čerstvé pokrájané paradajky a ako predjedlo sa hneď konzumuje.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com