Odložené hráškové vitamíny
VARENIE - SKLADOVANIE Hrášok je obľúbený druh zeleniny, ktorý v nás evokuje jarnú náladu. S prebudenými strukmi plnými sladučkých praskavých bobúľ s typickou príchuťou sa prebúdzajú aj naše zmysly.
Najradšej si asi doprajeme mladý hrášok v čerstvej podobe, ale v sezóne, najmä ak máme záhradku, ho nestačíme skonzumovať. Z časti úrody pripravíme hráškovú polievku alebo prívarok či chutnú prílohu ku kurčaťu a ešte nám stále zostáva dostatok nevyužitých zelených vitamínov. Tak ich treba odložiť spracované na ostatné mesiace roka.
Ako im predĺžiť trvanlivosť?
Vylúpané hrášky môžeme jednoducho v mikroténových vrecúškach po porciách zamraziť a prípadne ešte predtým na minútku ponoriť do vriacej vody a vzápätí schladiť. Dobrou voľbou je aj zavarenie v náleve.
- SLANÝ NÁLEV – pripravíme si ho veľmi rýchlo, soľ (na 1 l vody 20 g) necháme rozpustiť a roztokom zalejeme hrášok nasypaný v pohároch. Poháre zavrieme a hrášok sterilizujeme asi hodinu.
- SLADKOKYSLÝ NÁLEV – potrebujeme liter vody, 80 g cukru, 30 g soli a 200 ml octu. Z vody a ostaných prísad uvaríme nálev, ktorý necháme vychladnúť. Olúpaný hrášok vsypeme do vriacej vody a po asi troch minútach scedíme a schladíme. Potom ho dáme do zaváracích pohárov a zlejeme nálevom. Po uzavretí sterilizujeme asi hodinu.
TIP: K hrášku môžeme pridať aj kolieska mladej mrkvičky alebo zrnká kukurice.
Poznámka: Pri príprave nálevu by sa nemala používať morská soľ, pretože počas sterilizácie môže spôsobiť zhorknutie zaváranej zeleniny.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com