Opar netreba podceňovať

30.08.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - K VITALITE A ZDRAVIU    Opar nie je len nepríjemný estetický defekt, ktorý nám môže skomplikovať spoločenský kontakt, ale aj bolestivý zdravotný problém.

Pôvodcom oparu alebo herpesu je vírus, ktorým sa človek nainfikuje dotykom a slinami, najčastejšie pri bozkávaní. Vírus sa dostane do kožných buniek a spôsobuje zápal tým sčervenanie kože, ktorá začne páliť a svrbieť. Potom sa na zasiahnutom mieste, väčšinou na perách, vytvoria pľuzgieriky naplnené tekutinou a neskôr sa na rane urobí chrastička. Situácia sa komplikuje, keď sa infekcia rozšíri aj na iné časti tváre, na nosnú sliznicu alebo do oblasti očí. Alebo je problémom recidíva oparu, až 40 percentám infikovaných ľudí sa opar skôr či neskôr znovu vráti. Štartérom pre opakovanú tvorbu bolestivých pľuzgierikov býva prechladnutie a horúčka, ale môže to byť aj vyčerpanosť, nedostatok spánku, stres, hormonálne zmeny a tiež vplyv silných slnečných lúčov alebo vetra.

Ako si pomôcť

Každý, kto mal tú česť s oparom, pozná už prvotné príznaky. Zvykom býva potierať si postihnuté miesto zubnou pastou alebo rozdrveným acylpyrínom či výťažkami z harmančeka, medovky, vŕbovej kôry a odvarom z hamamelu virgínskeho. Niekomu pomáha aj ľadový obklad, ktorý zmierňuje zápal. Účinná je aplikácia tekutého púdru, ktorý obsahuje protizápalový zinok, ale aj rôznych druhov mastičiek na opary, k známym patrí Zovirax. Odporúča sa aj užívanie B-komplexu na podporu hojenia rany. To všetko je však len lokálna liečba dôsledkov problému. Kmeňový problém je infekcia, ktorá zostáva v organizme skrytá a nenápadná, kým neprepukne za vhodných podmienok do zápalu kože a tvorby bolestivých pľuzgierov. Vírusový opar sa preto musí liečiť systémovo užívaním antivírusových liekov, ktoré predpíše lekár, ale aj vhodnou životosprávou. Cieľom je posilniť imunitný systém, preto treba konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu a dostatočne odpočívať. Tento problém by si mali riešiť v predstihu aj ženy, ktoré plánujú tehotenstvo.

Správny výber potravín

Aj charakter stravovania ovplyvňuje frekvenciu výskytu oparu u infikovaných osôb. Ak konzumujeme často čokoládu, kolové nápoje, zelený hrášok, želatínu, pivo, búrske oriešky, mandle, pistácie, cestoviny, ružičkový kel a výrobky z kukurice, ovsa, pšenice a jačmeňa, môžeme problém s oparom privolať. Všetky tieto potraviny obsahujú arginín, ktorý podporuje rast herpetického vírusu. Naopak látka lyzín jeho rast skôr potláča. Treba preto jesť skôr sójové bôby, mlieko a mliečne výrobky, šošovicu, lososa, tresku a kuracie, hovädzie či bravčové mäso.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com