Oravské ražniči

11.03.2024

VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY    Ražniči so slaninou a s bravčovým mäsom je sýta pochúťka, ktorú môžeme pripraviť aj na grile alebo v pahrebe, v tom prípade použijeme alobal.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa zo stehna alebo pliecka
  • 120 g oravskej slaniny
  • 3 cibule
  • 500 g zemiakov
  • 3 kyslé uhorky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej

Príprava:

Mäso umyjeme, pokrájame na rezne, ktoré vyklepeme a tie potom ešte rozkrájame na menšie medailóny. Slaninu pokrájame na rovnako veľké kúsky, ale tenšie, a cibuľu, uhorky a ošúpané zemiaky pokrájame na plátky. Na kovové ihlice alebo drevené špajdle napichujeme striedavo plátky zemiaka, mäsa, cibule, slaniny a uhorky, kým celé množstvo neminieme. Nachystané ražniči uložíme na vymastený plech alebo pekáč, posypeme mletým čiernym okorení, osolíme a pokvapkáme olejom. Pečieme v rúre podliate trochou vody, ale upiecť ich môžeme aj v alobale v pahrebe ohniska. Chutné sú samozrejme aj grilované. Pre lepšiu chuť môžeme naklepané kúsky mäsa deň vopred naložiť vo vrstvách s kolieskami cibule, ktorú potom vyhodíme a na prípravu ražniči použijeme čerstvú. Ražniči chutí výborne so zeleninovým šalátom, ale na škodu nie je ani pár chlebíkov.


redakcia Doma a Rada