Orechové ježe
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Múčnik v tvare ježa z kysnutého cesta plnený orechovou plnkou.
Ingrediencie:
- 500 g hru múky
- 50 g kryštálového cukru
- 70 g masla
- 1 maslo
- 250 ml mlieka
- Soľ
- 20 g droždia
- Plnka:
- 300 g orechov
- 240 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 150 ml mlieka
Príprava:
Do múky pridáme rozpustené maslo, cukor, droždie, vajce, soľ, mlieko a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.
Potom si pripravíme plnku. Mlieko, cukor, a vanilkový cukor dáme zovrieť, pridáme mleté orechy, premiešame a necháme vychladnúť.
Na pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkáme po vykysnutí. Pokrájame na rovnako veľké štvorce.
Do stredu každého dáme orechovú plnku. Okraje štvorca stlačíme a sformujeme telo ježa.
Všetky ježe necháme na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte vykysnúť.
Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a nastriháme sterilnými nožničkami od hlavy smerom dozadu tak, aby vznikli ostne. Ešte sformujeme nufáčik a z hrozienok urobíme oči.
Pečieme v stredne vyhriatej rúre dozlatista.
redakcia Doma a Rada