Orgovánový sirup
12.03.2024
VARENIE - RECEPTY - ZELENINA A OVOCIE Zo sirupu s orgovánovou príchuťou si pripravíme osviežujúci nápoj vhodný pre horúce dni.
Ingrediencie:
- 20 zväzkov orgovánu
- 1 kg cukru
- 1 liter vody
- 30 g kyseliny citrónovej
- 1 citrón
Príprava:
- Treba najprv pozbierať dostatočné množstvo orgovánov kvetov, ale nikdy nie pri ceste. Odporúča sa zbierať ich v čase, keď majú najvýraznejšiu vôňu, teda ráno a podvečer.
- Pred spracovaním oddelíme kvietky od stopiek a listov.
- Potom varíme vodu s cukrom, kým sa cukor nerozpustí a voda nezíska konzistenciu sirupu, do ktorého pridáme kyselinu citrónovú.
- Kvietky nasypeme do sklenenej nádoby, pridáme nakrájaný citrón a zalejeme ich sirupom.
- Na chladnom mieste necháme lúhovať 3 dni.
- Napokon zmes zlejeme cez gázu a nalejem do čistých fliaš, ktoré uzavrieme.
TIP: Z tohto sirupu si potom pripravujeme limonádu zmiešaním s vodou. Môžeme pridať aj nakrájané plátky citrónu a kocky ľadu.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com