Ovocie tuzemské či skôr exotické?

04.09.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Mnohí si uprostred sezóny kladú otázku, či jesť ovocie, ktoré je typické pre domáce klimatické podmienky, alebo si na tanier klásť skôr exotické druhy ovocia, na ktoré sme navyknutí počas celého roka. Odborníci však tvrdia, že lepšie je aspoň v lete konzumovať druhy, ktoré sa urodia v tunajších sadoch a záhradách. Túto šancu by sme si nemali nechať ujsť, pretože týždne cválajú a dozrievajú vždy iné druhy. Čerešne a jahody už máme síce za sebou, ale ponuka je stále zaujímavá. Aktuálne si pochutnávame na hruškách, slivkách, jablkách a hrozne.

Ak sa v iných ročných obdobiach dopujeme vitamínmi z lekárne, teraz je ten pravý čas získavať ich v prirodzenej forme z ovocia. Tento druh potravín obsahuje optimálne množstvo vitamínov i minerálnych látok. Predávkovanie ako v prípade výživových doplnkov nehrozí, pretože väčšina zložiek je rozpustná vo vode a vylúči sa z tela prirodzenou cestou.

Chemická exotika

Problémom obľúbených druhov ovocia zo vzdialených tropických krajín je, že absolvujú dlhú cestu, neraz plavbu po mori, preto musia byť chemicky ošetrené. No tým sa stávajú rizikovejšie v súvislosti s alergickými reakciami. To je celkom dobrý dôvod, prečo si namiesto manga alebo papáje dopriať slivku či jablko. A dokonca citrusové plody ako pomaranče, mandarínky a grapefruity patria medzi najčastejšie alergizujúce potraviny, preto by sa vôbec nemali podávať malým deťom. Je pravda, že chemicky ošetrené sú aj naše plody, ale ovocinári musia dodržiavať odstup medzi posledným postrekom a zberom. Špeciálnou kategóriou sú lesné plody, najmä čučoriedky. Odporúča sa konzumovať len tie certifikované od pestovateľov. Chutné bobule ponúkané amatérskymi predajcami môžu byť zdrojom nákazy, napríklad žltačky, a rizikom býva aj postriekané územie, kde boli pozbierané.

Možno neviete, že ...

  • ... so zvýšeným príjmom vitamínov A, D, E a K v tabletkách môžu mať problémy onkologickí pacienti.
  • ... nadmerné užívanie šumivých tabletiek s vitamínom C dráždi žalúdočnú sliznicu a môže byť príčinou tvorby vredov alebo močových kameňov.
  • ... hrušky a slivky, ktoré zvyknú nadúvať, by nemali konzumovať ľudia s citlivým žalúdkom, prípadne inou problematickou časťou tráviaceho systému.
  • ... pacienti s chorým žlčníkom by mali šupku z hrušiek či jabĺk pred konzumáciou vždy odstrániť.
  • ... diabetici by si mali dopriať hrozno len občas, pretože tento druh pre vysoký obsah cukru môže zvýšiť hladinu cukru v krvi.

Čo konzumáciou tuzemského ovocia získame:

Čučoriedky – zlepšenie krvného obehu, posilnenie imunity, liečenie hnačky.

Melóny – čistenie organizmu, zlepšenie činnosti obličiek, bojovníka proti rakovine i srdcovým chorobám a vhodnú pochúťku aj pri redukčnej diéte, lebo sú nízkokalorické a močopudné.

Hrozno – výborný zdroj energie, očisťovanie krvi a znižovanie hladiny cholesterolu, zbavovanie sa odpadových látok, regeneráciu pokožky.

Marhule – reguláciu krvného tlaku, zdroj železa i rozpustnej vlákniny.

Broskyne – prostriedok proti zápche, benefit pre pleť.

Slivky – posilnenie nervovej sústavy a odolnosť voči stresu, zlepšenie trávenia.

Hrušky – zlepšenie trávenia a funkčnosti čriev.

Jablká – znižovanie hladinu cholesterolu i cukru v krvi, čistenie a regeneráciu organizmu, liek proti zápche.



redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com